grafiikka grafiikka

Vastuullisuus

Edistämme ihmisten ja yhteiskunnan hyvinvointia

Kunnioitamme kisojen pitkiä perinteitä ja luomme elämyksiä, yhteisöllisyyttä ja tunnetta ladun varteen, kotikatsomoihin, vapaaehtoisille ja koko Päijät-Hämeeseen. Kisat myös edistävät niin kisavieraiden, kumppaneiden, urheilijoiden kuin paikallisten asukkaidenkin hyvinvointia.

Lapsia kannustamassa hiihtäjiä Suomen lipun kanssa

Toteutamme tapahtuman ympäristön ehdoilla

Ilman lunta meillä ei ole talviurheilua. Ilmastonmuutos uhkaa vähentää lumipeitettä tai jättää osan Suomesta jopa kokonaan ilman. Ilmastonmuutosta voidaan kuitenkin vielä hillitä ja sen huomioiminen on erityisen tärkeää talviurheilutapahtumissa. Hoidamme kisajärjestelyt ja teemme tarvittavat hankinnat kestävän kehityksen mukaisesti. Kannustamme myös kumppaneitamme ja kisavieraitamme huomioimaan luonnon ja ilmaston entistä paremmin kaikissa valinnoissaan.

Mieshiihtäjät kaarisillalla

Kuusi vastuullisuuden painopistettä

Yhteiskuntavastuu

Elinvoimaa ikoni

Paikallisen elinvoiman tukeminen

Kisat järjestetään keskeisillä paikoilla, joihin on helppo tulla julkisilla liikennevälineillä tai jopa kävellen. Tuemme paikallisten palveluiden käyttöä ja haluamme kaikki lähialueen yrittäjät ja yhteisöt kisafiilikseen ja -toimintaan mukaan.

Hyvinvointi ikoni

Urheiluperinteet ja ihmisten hyvinvointi

Salpausselän kisat on pisimpään yhtäjaksoisesti Suomessa järjestetty urheilutapahtuma ja tärkeä osa lahtelaista identiteettiä jo sadan vuoden ajan. Meidän tehtävänämme on vahvistaa kisoille toimintaedellytyksiä seuraaville 100 vuodelle.

Salpausselälle ja Urheilukeskukseen luodut huippuolosuhteet tukevat asukkaiden hyvinvointia 365 päivänä vuodessa ja kannustavat urheilun pariin.

Yhteisöllisyys ikoni

Yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus

Salpausselän kisat on tapahtuma, joka tuo ihmiset yhteen. Se on tapahtuma, jossa koetaan elämyksiä ja luodaan yhteisiä muistoja. Haluamme luoda tapahtumasta sellaisen, jossa kaikki voivat tuntea kuuluvansa joukkoon.

Ympäristövastuu

Liikenne ikoni

Vähäpäästöinen liikkuminen

Kisojen aikana tapahtumapaikoille saapuu kymmeniätuhansia katsojia ja satoja vapaaehtoistyötekijöitä, urheilijoita, joukkueiden jäseniä sekä median edustajia.

Valitsemalla itse vähähiilisiä kuljetusmuotoja ja kannustamalla kävijöitämme ja kumppaneitamme käyttämään vähäpäästöisempiä liikkumismuotoja saamme pienennettyä reilusti kisojen haitallisia ympäristövaikutuksia.

raha ikoni

Kestävät hankinnat ja kuluttaminen

Kestävissä hankinnoissa huomioidaan sekä ympäristö, ihmiset että yhteiskunta. Pyrimme hankkimaan kaikki materiaalit ja ruokatuotteet lähialueiden palveluntarjoajilta. Painotamme valinnoissa mahdollisuuksien mukaan lähituotannon lisäksi myös kierrätettävyyttä, kasviperäisyyttä ja luomutuotteita.

Uudelleenkäytämme materiaaleja ja lainaamme laitteita: uusio- ja yhteiskäyttö vähentävät ympäristökuormitusta ja vahvistavat kiertotaloutta.

luonto ikoni

Lajittelu ja kierrätys

Suuren tapahtuman järjestelyissä isossa roolissa on myös jätteiden lajittelu ja kierrätys. Tehostamme kisojen jätehuoltoa sekä helpotamme lajittelua.

Varmistamme muun muassa ruoan ja juoman oikean kierron, kannustamme kisavieraitamme ja kumppaneitamme vähentämään ruokahävikkiä ja käyttämään pulloveden sijaan maailman puhtainta hanavettä. 

latugrafiikka

SATAVUOTISET KISAT ANSAITSEVAT SATA VASTUULLISUUSTEKOA

Toimimme vastuullisesti ja edistämme kestävää kehitystä juhlakisojen hengessä. Sitoudumme tekemään sata vastuullisuustekoa satavuotiaan urheilutapahtuman kunniaksi ja vahvistaaksemme toimintaedellytyksiä seuraaville 100 vuodelle.

100 vastuullisuustekoa 

Tulemme tekemään sata vastuullisuustekoa satavuotiaan urheilutapahtuman kunniaksi. Vastuullisuustekoja tullaan lisäämään tälle sivulle sitä mukaa, kun niitä julkaistaan. Tutustu tekoihin tarkemmin klikkaamalla kiinnostavaa otsikkoa.

Lahjoitamme tänäkin vuonna Lähi-Tapiolan kanssa yhteistyössä Päijät-Hämeen koululaisille pääsyliput tapahtumaan. Tänä vuonna lippuja jaetaan noin 22 000 kpl. 

Yritykset pääsevät helposti ja ympäristöystävällisesti mukaan kisafiilikseen, vaikka joka vuosi, sillä yritystuotepakettiamme voi käyttää vuosi toisensa jälkeen. Yhdessä paikallisten yritysten kanssa haluamme vahvistaa kisojen merkitystä koko kaupungin tapahtumana. 

Salppuri100 Klubi on uudenlainen yritysyhteisö, jonka jäseniä tullaan valmentamaan kohti parempaa fyysistä ja henkistä tuloskuntoa – aivan kuten huippu-urheilijoita ja tietysti huippuvalmentajien tukemana. Klubin henkilökohtaisena valmentajana toimii Sami Jauhojärvi.  

Tapahtumaorganisaatio ja vapaaehtoiset koulutetaan yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden teemoihin. Näin osaltamme varmistamme, että tapahtuma on kaikille avoin ja turvallinen. 

Salppuri100 Klubin yritysyhteisö tukee Lahden Hiihtoseuran nuoria urheilijoita vuosittain lahjoittamallaan stipendillä. 

Päivää ennen kisoja järjestämme vastuullisuusseminaarin, joka kokoaan yhteen suomalaiset ja kansainväliset vastuullisuusvaikuttajat ja urheiluasiantuntijat. Save the date: 23. maaliskuuta 2023

Lisäämme VR:n kanssa ylimääräisiä junavuoroja tapahtuman ajaksi. Liikennöinnistä tulevat päästöt ovat yksi suurimmista ympäristökuormituksista. Siksi kannustamme käyttämään julkista liikennettä. 

Joukkueiden kuljetukset lentokentältä Lahteen ja kisapaikalle sekä majoituspaikkoihin tapahtuvat mahdollisimman vähäpäästöisillä busseilla Reissu Ruodin kanssa yhteistyössä. 

Varmistamme osaltamme, että tapahtumassa käytetään mahdollisimman vähän materiaalia sekä tuotetaan mahdollisimman vähän jätettä. Tarjoamme Lahti Aquan kanssa yhteistyössä uudelleentäytettävät vesipullot sekä useita vesipisteitä tapahtuma-alueella. 

Varmistamme, ettei yhtään kierrätykseen sopivaa pulloa päädy jätteiden sekaan. Pidämme huolta, että varsinkin kansainväliset vieraamme ja joukkueiden jäsenet ovat aktiivisesti mukana maailman parhaassa pullonpalautus- ja kierrätysjärjestelmässä. 

Monet vapaaehtoiset ovat työskennelleet Salpausselän kisojen parissa vuosikymmenien ajan. Tuomme esiin vapaaehtoisten tarinoita vuosien varrelta eri työtehtävissä.

Viileää järvivettä hyödyntävä ja latujen vieressä kulkeva lumetusjärjestelmä tuo tykkilumen suoraan latureiteille ja lumenvarastointipaikalle aivan urheilukeskuksen kupeeseen. Lumenkuljetus on vähentynyt huomattavasti ainutlaatuisella Salpausselän harjualueella.

Yhdessä Lahden Seudun Liikenteen kanssa tarjoamme pääsylipun ostaneille ilmaiset matkat paikallisliikenteen linja-autoilla.

Perinteiset kisatuotteemme ovat pysyvät trendikkäinä ja ovat myynnissä vuodesta toiseen. Juhlakisoissa saatavilla myös erityisiä juhlavuosituotteita.

Juhlistamme juhlakisoja yhdessä paikallisen yhteistyökumppanimme Hartwallin kanssa Lahden Erikois Kisaoluilla. Oluiden etiketeissä muistellaan Salpausselän kisojen menneitä vuosia vanhojen kisajulisteiden muodossa, ja saatavilla on myös alkoholiton vaihtoehto.

Perinteitä kunnioittaen organisaation toimistot sijaitsevat urheilukeskuksen kupeessa, Veikko Kankkosen raitilla, satavuotiaassa hirsisaunassa ja vanhassa valkoisessa talossa. Samat tilat ovat toimineet myös aikaisemmin tapahtumaorganisaation tiloina.

Hyödynnämme aikaisempina vuosina tuotettuja opasteita, kylttejä ja banderolleja mahdollisimman hyvin vuosi toisensa jälkeen.

Haluamme tuoda avoimesti esille onnistumiset sekä haasteemme vastuullisuuden saralla, joten raportoimme vastuullisuustekojemme onnistumisesta kisojen jälkeen.

Haluamme innostaa lapsia talvitekemisten pariin ja siksi Karpalon alueella lapset pääsevät tutustumaan maastohiihtoon, mäkihyppyyn ja ampumahiihtoon. Lasten Lumipäivät -kiertueen järjestää Suomen Hiihtoliitto yhdessä suomalaisten lumilajiseurojen, kuntien ja oppilaitosten kanssa.

Varmistamme, että kisa-alueelle ja katsomoihin on esteetön pääsy ja tuomme saavutettavat alueet selkeästi esille mm. kisojen nettisivuilla.

Somistamme vastuullisuusseminaarin sekä 100-vuotisjuhlagaalan ilman turhaa tavaraa, pääasiassa digitaalisen visuaalisen ilmeen ja historiaa huokuvien videoiden avulla.

Viestimme yhteistyökumppaneillemme vastuullisuustoiminnastamme ja kannustamme heitä kertomaan omista toimistaan niin meille kuin yleisölle.

Maatila-Liha Merosen kisoille erityisesti kehittämä virallinen kisamakkara on vastuullista lähituotantoa.

Lisää vastuullisuustekoja

 • Noin 10 % käyttämästämme energiasta on vihreää sähköä Urheilukeskuksen aurinkopaneeleista.
 • Vähennämme turhaa energiankulutusta: suljemme koneet ja laitteet aina, kun niitä ei käytetä.
 • Muistamme ja kiitämme vapaaehtoisia järjestämällä vapaaehtoisille kiitosjuhlan intensiivisen ja antoisan kisarupeaman jälkeen.
 • Vuokraamme kisoihin tarvittavat TV:t ja tietokoneet ja saamme tulostimet käyttöömme Digital Office Companyn kautta.
 • Tehostamme ja ohjaamme lajittelua ja kierrätystä kisaorganisaation tiloissa ja median tiloissa.
 • Ohjeistamme vapaaehtoisia kierrättämään ja lajittelemaan oikein.
 • Tarjoamme vapaaehtoisille innostavia kokemuksia ja inspiroivan työympäristön, työkokemuksia eri aloilta ja uusia tuttavuuksia ja ystäviä.
 • Vähennämme syntyvän jätteen määrää tehostamalla alueen kierrätyspisteiden merkintöjä.
 • Vähentämällä tapahtumassa syntyvän jätteen määrää parannamme materiaalien kierrätystä ja edistämme kiertotaloutta.
 • Mainosaitakehikkoja ja betonipainoja käytetään tapahtuman rakentamisessa vuosi toisensa jälkeen.
 • Vähennämme turhaa hävikkiä ja tilaamme tuotteita vain tarvittavat määrät, menekin mukaan.
 • Lainaamme ja käytämme samoja kahvinkeittimiä, vedenkeittimiä ja muita keittiölaitteita joka vuosi.

© 2022 Salppuri Oy