grafiikka grafiikka

Vastuullisuus

Edistämme ihmisten ja yhteiskunnan hyvinvointia

Kunnioitamme kisojen pitkiä perinteitä ja luomme elämyksiä, yhteisöllisyyttä ja tunnetta ladun varteen, kotikatsomoihin, vapaaehtoisille ja koko Päijät-Hämeeseen. Kisat myös edistävät niin kisavieraiden, kumppaneiden, urheilijoiden kuin paikallisten asukkaidenkin hyvinvointia.

Lapsia kannustamassa hiihtäjiä Suomen lipun kanssa

Toteutamme tapahtuman ympäristön ehdoilla

Ilman lunta meillä ei ole talviurheilua. Ilmastonmuutos uhkaa vähentää lumipeitettä tai jättää osan Suomesta jopa kokonaan ilman. Ilmastonmuutosta voidaan kuitenkin vielä hillitä ja sen huomioiminen on erityisen tärkeää talviurheilutapahtumissa. Hoidamme kisajärjestelyt ja teemme tarvittavat hankinnat kestävän kehityksen mukaisesti. Kannustamme myös kumppaneitamme ja kisavieraitamme huomioimaan luonnon ja ilmaston entistä paremmin kaikissa valinnoissaan.

Mieshiihtäjät kaarisillalla

Kuusi vastuullisuuden painopistettä

Yhteiskuntavastuu

Elinvoimaa ikoni

Paikallisen elinvoiman tukeminen

Kisat järjestetään keskeisillä paikoilla, joihin on helppo tulla julkisilla liikennevälineillä tai jopa kävellen. Tuemme paikallisten palveluiden käyttöä ja haluamme kaikki lähialueen yrittäjät ja yhteisöt kisafiilikseen ja -toimintaan mukaan.

Hyvinvointi ikoni

Urheiluperinteet ja ihmisten hyvinvointi

Salpausselän kisat on pisimpään yhtäjaksoisesti Suomessa järjestetty urheilutapahtuma ja tärkeä osa lahtelaista identiteettiä jo sadan vuoden ajan. Meidän tehtävänämme on vahvistaa kisoille toimintaedellytyksiä seuraaville 100 vuodelle.

Salpausselälle ja Urheilukeskukseen luodut huippuolosuhteet tukevat asukkaiden hyvinvointia 365 päivänä vuodessa ja kannustavat urheilun pariin.

Yhteisöllisyys ikoni

Yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus

Salpausselän kisat on tapahtuma, joka tuo ihmiset yhteen. Se on tapahtuma, jossa koetaan elämyksiä ja luodaan yhteisiä muistoja. Haluamme luoda tapahtumasta sellaisen, jossa kaikki voivat tuntea kuuluvansa joukkoon.

Ympäristövastuu

Liikenne ikoni

Vähäpäästöinen liikkuminen

Kisojen aikana tapahtumapaikoille saapuu kymmeniätuhansia katsojia ja satoja vapaaehtoistyötekijöitä, urheilijoita, joukkueiden jäseniä sekä median edustajia.

Valitsemalla itse vähähiilisiä kuljetusmuotoja ja kannustamalla kävijöitämme ja kumppaneitamme käyttämään vähäpäästöisempiä liikkumismuotoja saamme pienennettyä reilusti kisojen haitallisia ympäristövaikutuksia.

raha ikoni

Kestävät hankinnat ja kuluttaminen

Kestävissä hankinnoissa huomioidaan sekä ympäristö, ihmiset että yhteiskunta. Pyrimme hankkimaan kaikki materiaalit ja ruokatuotteet lähialueiden palveluntarjoajilta. Painotamme valinnoissa mahdollisuuksien mukaan lähituotannon lisäksi myös kierrätettävyyttä, kasviperäisyyttä ja luomutuotteita.

Uudelleenkäytämme materiaaleja ja lainaamme laitteita: uusio- ja yhteiskäyttö vähentävät ympäristökuormitusta ja vahvistavat kiertotaloutta.

luonto ikoni

Lajittelu ja kierrätys

Suuren tapahtuman järjestelyissä isossa roolissa on myös jätteiden lajittelu ja kierrätys. Tehostamme kisojen jätehuoltoa sekä helpotamme lajittelua.

Varmistamme muun muassa ruoan ja juoman oikean kierron, kannustamme kisavieraitamme ja kumppaneitamme vähentämään ruokahävikkiä ja käyttämään pulloveden sijaan maailman puhtainta hanavettä. 

latugrafiikka

Vastuullisuusohjelma

Vastuullisuus on olennainen osa mitä tahansa tapahtumaa järjestettäessä. Salpausselän kisojen vahva näkyvyys ja painoarvo tunteita herättävänä urheilutapahtumana tuovat mukanaan entistä enemmän vaikuttavuutta. On siis itsestään selvää, että kisoissa kannetaan vastuuta ja huomioidaan toiminnan vaikutukset ympäristöön ja yhteiskuntaan.

100 vastuullisuustekoa 

Satavuotiset kisat ansaitsivat sata vastuullisuustekoa. Toimimme vastuullisesti ja edistimme kestävää kehitystä juhlakisojen hengessä. Sitouduimme tekemään sata vastuullisuustekoa satavuotiaan urheilutapahtuman kunniaksi ja vahvistaaksemme toimintaedellytyksiä seuraaville 100 vuodelle. Tutustu tekoihin tarkemmin klikkaamalla kiinnostavaa otsikkoa.

Kiertotalous- ja ympäristöhuoltoyhtiö Remeo huolehtii kisojen jätteistä ja erityisesti niiden kierrätyksestä. Kisojen kaikki energiajae käsitellään Remeon edistyksellisessä materiaalinkäsittelylaitoksessa, jossa jätteet lajitellaan puhtaiksi kierrätysraaka-aineiksi.

Kompensaatioyhteistyökumppanimme Puuni luo Suomeen uusia hiilinieluja uudelleenmetsittämällä kuntien aiemmin tyhjillään olleita joutomaita. Puuni istuttaa Salpausselän kisoille aidosti lisäisen ja pitkän pysyvyyden hiilinielun vuonna 2023.

Lahjoitamme tänäkin vuonna Lähi-Tapiolan kanssa yhteistyössä Päijät-Hämeen koululaisille pääsyliput tapahtumaan. Tänä vuonna lippuja jaetaan noin 22 000 kpl. 

Kunkin kisan voittajalle jaettavat lajikohtaiset pokaalit tekevät paluun. Lahtelainen Puine valmistaa kahdeksan lajikohtaista palkintoa koivuvanerista, Oakhill Groupin palkinnon on valmistanut ProPuu ja Lahti Aquan palkinnon riihimäkeläisen Lasistudio Mafka&Alakosken lasinpuhaltajamestari Kari Alakoski.

Yritykset pääsevät helposti ja ympäristöystävällisesti mukaan kisafiilikseen, vaikka joka vuosi, sillä yritystuotepakettiamme voi käyttää vuosi toisensa jälkeen. Yhdessä paikallisten yritysten kanssa haluamme vahvistaa kisojen merkitystä koko kaupungin tapahtumana. 

Salppuri100 Klubi on uudenlainen yritysyhteisö, jonka jäseniä tullaan valmentamaan kohti parempaa fyysistä ja henkistä tuloskuntoa – aivan kuten huippu-urheilijoita ja tietysti huippuvalmentajien tukemana. Klubin henkilökohtaisena valmentajana toimii Sami Jauhojärvi.  

Tapahtumaorganisaatio ja vapaaehtoiset koulutetaan yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden teemoihin. Näin osaltamme varmistamme, että tapahtuma on kaikille avoin ja turvallinen. 

Salppuri100 Klubin yritysyhteisö tukee Lahden Hiihtoseuran nuoria urheilijoita vuosittain lahjoittamallaan stipendillä. 

Päivää ennen kisoja järjestämme vastuullisuusseminaarin, joka kokoaan yhteen suomalaiset ja kansainväliset vastuullisuusvaikuttajat ja urheiluasiantuntijat. Save the date: 23. maaliskuuta 2023

Lisäämme VR:n kanssa ylimääräisiä junavuoroja tapahtuman ajaksi. Liikennöinnistä tulevat päästöt ovat yksi suurimmista ympäristökuormituksista. Siksi kannustamme käyttämään julkista liikennettä. 

Joukkueiden kuljetukset lentokentältä Lahteen ja kisapaikalle sekä majoituspaikkoihin tapahtuvat mahdollisimman vähäpäästöisillä busseilla Reissu Ruodin kanssa yhteistyössä. 

Varmistamme osaltamme, että tapahtumassa käytetään mahdollisimman vähän materiaalia sekä tuotetaan mahdollisimman vähän jätettä. Tarjoamme Lahti Aquan kanssa yhteistyössä uudelleentäytettävät vesipullot sekä useita vesipisteitä tapahtuma-alueella. 

Varmistamme, ettei yhtään kierrätykseen sopivaa pulloa päädy jätteiden sekaan. Pidämme huolta, että varsinkin kansainväliset vieraamme ja joukkueiden jäsenet ovat aktiivisesti mukana maailman parhaassa pullonpalautus- ja kierrätysjärjestelmässä. 

Monet vapaaehtoiset ovat työskennelleet Salpausselän kisojen parissa vuosikymmenien ajan. Tuomme esiin vapaaehtoisten tarinoita vuosien varrelta eri työtehtävissä.

Viileää järvivettä hyödyntävä ja latujen vieressä kulkeva lumetusjärjestelmä tuo tykkilumen suoraan latureiteille ja lumenvarastointipaikalle aivan urheilukeskuksen kupeeseen. Lumenkuljetus on vähentynyt huomattavasti ainutlaatuisella Salpausselän harjualueella.

Yhdessä Lahden Seudun Liikenteen kanssa tarjoamme pääsylipun ostaneille ilmaiset matkat paikallisliikenteen linja-autoilla.

Perinteiset kisatuotteemme pysyvät trendikkäinä ja ovat myynnissä vuodesta toiseen. Juhlakisoissa saatavilla myös erityisiä juhlavuosituotteita.

Juhlistamme juhlakisoja yhdessä paikallisen yhteistyökumppanimme Hartwallin kanssa Lahden Erikois Kisaoluilla. Oluiden etiketeissä muistellaan Salpausselän kisojen menneitä vuosia vanhojen kisajulisteiden muodossa, ja saatavilla on myös alkoholiton vaihtoehto.

Perinteitä kunnioittaen organisaation toimistot sijaitsevat urheilukeskuksen kupeessa, Veikko Kankkosen raitilla, satavuotiaassa hirsisaunassa ja vanhassa valkoisessa talossa. Samat tilat ovat toimineet myös aikaisemmin tapahtumaorganisaation tiloina.

Hyödynnämme aikaisempina vuosina tuotettuja opasteita, kylttejä ja banderolleja mahdollisimman hyvin vuosi toisensa jälkeen.

Haluamme tuoda avoimesti esille onnistumiset sekä haasteemme vastuullisuuden saralla, joten raportoimme vastuullisuustekojemme onnistumisesta kisojen jälkeen.

Haluamme innostaa lapsia talvitekemisten pariin ja siksi Karpalon alueella lapset pääsevät tutustumaan maastohiihtoon, mäkihyppyyn ja ampumahiihtoon. Lasten Lumipäivät -kiertueen järjestää Suomen Hiihtoliitto yhdessä suomalaisten lumilajiseurojen, kuntien ja oppilaitosten kanssa.

Varmistamme, että kisa-alueelle ja katsomoihin on esteetön pääsy ja tuomme saavutettavat alueet selkeästi esille mm. kisojen nettisivuilla.

Somistamme vastuullisuusseminaarin sekä 100-vuotisjuhlagaalan ilman turhaa tavaraa, pääasiassa digitaalisen visuaalisen ilmeen ja historiaa huokuvien videoiden avulla.

Viestimme yhteistyökumppaneillemme vastuullisuustoiminnastamme ja kannustamme heitä kertomaan omista toimistaan niin meille kuin yleisölle.

Maatila-Liha Merosen kisoille erityisesti kehittämä virallinen kisamakkara on vastuullista lähituotantoa.

Ant Brew -panimon Wasted Potential -olutsarjan Blond Ale -oluessa hyödynnetään Vesijärven hoitokalastussärkien uimarakkoja oluen kirkastamiseen. Hoitokalastuksella parannetaan vesistön laatua, mutta kalojen hyötykäytöllä on vaikutusta myös lähiruoan, ekologisuuden ja terveysvaikutusten näkökulmasta. Wasted Potential -hävikkiolutsarja sai alkunsa Lahden ympäristöpääkaupunkivuonna.

Salpausselän kalan valmistaman juhlakalakeiton pohja valmistetaan Vesijärven kuhan, haukien sekä kotimaisen kirjolohen ruodoista. Keitossa käytetään myös Vesijärvestä pyydettyä kylmäsavuhaukea.

Jalkaudumme maaliskuussa koululaisten pariin innostamaan lapsia ja nuoria mukaan juhlakisoihin. Koulukiertue kiertää kahden päivän ajan viidessä eri koulussa. Mukana tietenkin myös maskottimme Hopsu.

Olemme vahvasti tukemassa Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanjaa ja mukana rakentamassa entistä parempaa urheilumaailmaa, jossa jokainen voisi urheilla turvallisesti ja omana itsenään. Urheilu on rikki ilman ihmisoikeuksia.

Tarjoamme kaikille kisojen vapaaehtoisille ilmaisen julkisen liikenteen lipun koko kisaurakan ajaksi, yhteistyössä Lahden Seudun Liikenteen kanssa.

Tuemme ja edistämme kulttuuriperinteiden näkyvyyttä: katsomossa järjestetään upeat kansallispukutreffit kisalauantaina ja -sunnuntaina. Tempauksen järjestävät ystävykset Sanna Maksimainen ja valokuvaaja Sarita Rannankari. Kansallispukutreffit ovat myös osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä!

Ilotulitusnäytös järjestetään ympäristö huomioiden. Ilotulituksen hiilidioksidipäästöt vastaavat noin 60 kiloa klapeja, joilla lämmittää saunan 1–3 kertaa. Tiesitkö muuten, että ilotulituksessa syntyvä hetkellinen ”savu” on suurimmaksi osaksi vesihöyryä? Ilotulitteissa palaminen on hyvin puhdasta, jolloin syntyvät hiukkaset sekä jäämät ovat erittäin pienet verrattuna esimerkiksi halkojen polttoon. Ilotulituksen järjestää Pyroten Oy.

Yhteistyössä MIELI Päijät-Hämeen Mielenterveys ry:n kanssa varmistamme, että kisa-alueella kuka tahansa kisakävijä voi purkaa sydäntään matalalla kynnyksellä, jos kokee tarvitsevansa juttuseuraa tai apua.

Olemme mukana edistämässä kiertotaloutta myös löytötavaroiden osalta. Keskitetyn digitaalisen eOmistaja-portaalin avulla löytötavarat palautuvat tehokkaasti takaisin omistajilleen.

Haluamme hyödyntää vähäpäästöisiä liikkumisratkaisuja, sillä liikenne ja logistiikka aiheuttavat suurimman osan kisojen hiilidioksidipäästöistä. Yhteistyössä Kian kanssa mahdollistamme toimitsijoiden ympäristöystävällisen liikkumisen hybridi- ja täyssähköautoilla tapahtuman aikana.

Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoiden osaava lajittelu-, kierrätys- ja ympäristötiimi huolehtii kisaympäristön siisteydestä. Siisti ympäristö, parempi kisafiilis!

Salpausselän kisat 100-vuotisjuhlagaalassa juhlistamme kuluneita vuosikymmeniä ja kunnioitamme kisojen pitkiä perinteitä ja historiaa.

Sataan vuoteen mahtuu paljon. Monella meistä on Salppuri-muistoja matkan varrelta ja haluamme jakaa kisamuistoja vuosien takaa somekampanjassa kaikkien iloksi.

Digihankkeen toteuttavat LAB-ammattikorkeakoulu ja Turun ammattikorkeakoulu yhteistyössä Salmi Platform Oy:n kanssa. Hanke ”e-Hospitality – digivieraanvaraisuutta ja -empatiaa digitaalisiin matkailupalvelukohtaamisiin uudessa normaalissa” rahoitetaan osana EU:n COVID-19 -pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Suurhallin lasten maailmassa kaiken ikäiset lapset pääsevät hyppimään, pomppimaan ja temppuilemaan mielin määrin!

Järjestämme faneille mahdollisuuden tavata suosikkiurheilijoitaan läheltä kilpailualueen Meet and greet -kohtaamispaikoilla.

Ravintolapalveluita tarjoava Casselin ruokahävikkitavoite on nolla ja yhteistyössä lahtelaisen Avoin ovi ry:n ruokapankin kanssa kaikki se ruoka ja raaka-aineet, mitä ei voida käyttää lounasruokiin kisojen jälkeisellä viikolla, jaetaan Avoin ovi -ruokapankin kautta niitä tarvitseville. 

Kisakirja on tarina siitä, miten pienestä 7000 asukkaan pikkukaupungista kasvoi maailman paras talviurheilukaupunki. ”Kaikkien aikojen hiihtokilpailut Salpausselän kisat 1923–2023” -kirjan on kirjoittanut lahtelainen kulttuurivaikuttaja, kisamies Timo Taulo.

Iso tavoitteemme on kartoittaa ja laskea koko tapahtuman hiilijalanjälki mahdollisimman tarkasti. Näin luomme tukevan pohjan seuraavien vuosien ympäristövastuullisuustoimille, -raportoinnille ja -seurannalle.

Lisää vastuullisuustekoja

 • Noin 10 % käyttämästämme energiasta on vihreää sähköä Urheilukeskuksen aurinkopaneeleista.
 • Vähennämme turhaa energiankulutusta: suljemme koneet ja laitteet aina, kun niitä ei käytetä.
 • Muistamme ja kiitämme vapaaehtoisia järjestämällä vapaaehtoisille kiitosjuhlan intensiivisen ja antoisan kisarupeaman jälkeen.
 • Vuokraamme kisoihin tarvittavat TV:t ja tietokoneet ja saamme tulostimet käyttöömme Digital Office Companyn kautta.
 • Tehostamme ja ohjaamme lajittelua ja kierrätystä kisaorganisaation tiloissa ja median tiloissa.
 • Ohjeistamme vapaaehtoisia kierrättämään ja lajittelemaan oikein.
 • Vähemmän ajokilometrejä: Järjestämme autojen ja moottorikelkkojen tankkaukset ja pesut mahdollisimman lähellä kisapaikkaa.
 • Vastuullisuusseminaarin kahvitauoilla tarjolla ainoastaan kasvisvaihtoehtoja.
 • Keräämme akkreditointikorttien kanssa käytettyjä kaulanauhoja jatko- ja uudelleenkäyttöä varten.
 • Esikoululaiset pääsevät opettajineen ilmaiseksi nauttimaan kisojen lastenohjelmasta ensimmäisenä kisapäivänä perjantaina.
 • Lainaamme ja vuokraamme tapahtuman kannalta elintärkeät yhteydenpitovälineet eli radiopuhelimet joka vuosi, emme osta uusia laitteita.
 • Seuraamme ja arvioimme vastuullisuustoimintaa kisojen koko elinkaaren ajan, jolloin toimintaa voidaan muuttaa joustavasti tarpeen vaatiessa.
 • Huolehdimme hyvän työnantajan tavoin tarkasti vapaaehtoisten työolosuhteista ja -hyvinvoinnista, työturvallisuudesta ja perehdyttämisestä.
 • Perinteet kunniaan: Kisoilla on – tietenkin – myös oma postimerkki ja postileima!
 • Palkintokukat toimittaa paikallinen kukkakauppa Kukkapii.
 • Koulutuskeskus Salpauksen kokki- ja catering-alan opiskelijat pääsevät tutustumaan 100-vuotisjuhlagaalan järjestelyihin sekä mukaan tarjoilemaan ja keittiömestareiden apukokeiksi Casseli Cateringin kanssa yhteistyössä.
 • Jätehuollon kokonaissuunnittelu ja järjestäminen on tärkeä osa onnistunutta tapahtumaa. Yhteistyössä Remeon kanssa rakennamme jätteiden keräys- ja lajittelupisteitä riittävästi ja ne sijoitetaan järkevästi.
 • Kisaorganisaation autot putsaa PesuParoni, jonka oma jätevedenpuhdistamo puhdistaa 95% pesuvedestä ja tehokas pesula putsaa saman määrän autoja tunnissa kuin 20 perinteistä autopesulaa.
 • Lahtelaisen Kempowerin sähköautojen latauspisteet tuovat virtaa kisa-autoihin.
 • Painotamme kaikissa hankinnoissamme paikallisten tuotteiden ja palveluiden käyttöä, jolloin kulutus- ja hankintaratkaisuilla tuetaan ympäristön hyvinvointia ja voimistetaan paikallisyhteisön toimivuutta.
 • Käytämme mahdollisuuksien mukaan kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja somisteita.
 • Tapahtumien ruokatarjoiluista usein jopa 35 % päätyy ruokahävikiksi eli jätteeksi. Voimme vähentää tapahtuman ruokahävikkiä muun muassa vapaaehtoisruokailuiden yhteydessä.
 • Vegesafkaa tarjolla! Ruokatarjonnasta löytyy joka vuosi enemmän kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja. Mukana mm. Mamma Marian vegaaninen pastamuki, Roysl Grillin vegekebab ja Junk Y Veganin Hot Dog.
 • Opinnäytetyössään Kea Kallioinen (Jyväskylän ammattikorkeakoulu) on työstänyt Salpausselän kisojen sataa vastuullisuustekoa ja ollut mukana vahvistamassa kisojen vastuullisuusosaamista.
 • Suosimalla tapahtuman hankinnoissa paikallisia tavara- ja palveluntuottajia ja lyhyitä kuljetusmatkoja vähennämme tehokkaasti kisojen hiilidioksidipäästöjen määrää.
 • Pidämme huolta ruokatoimijoiden kierrätys- ja lajittelumahdolisuuksista, varsinkin ruokaöljyn fiksusta keräyksestä.
 • Laitetaan monttu laulamaan! Kisalauantaina ennen ilotulitusta innostetaan koko yleisö laulamaan talven suurimmassa karaokessa. Meidän Salppurin yhteinen sävel yhdistää!
 • Samoilla somisteilla monet juhlat. Kisojen juhlagaalaa tai VIP-tiloja varten ei osteta uutta, vaan somistuksesta vastaa lahtelainen juhlapalveluyritys Via Deco uusiokäyttö- ja kierrätyssomisteilla.
 • Tarjoamme vapaaehtoisille innostavia kokemuksia ja inspiroivan työympäristön, työkokemuksia eri aloilta ja uusia tuttavuuksia ja ystäviä.
 • Vähennämme syntyvän jätteen määrää tehostamalla alueen kierrätyspisteiden merkintöjä.
 • Vähentämällä tapahtumassa syntyvän jätteen määrää parannamme materiaalien kierrätystä ja edistämme kiertotaloutta.
 • Mainosaitakehikkoja ja betonipainoja käytetään tapahtuman rakentamisessa vuosi toisensa jälkeen.
 • Vähennämme turhaa hävikkiä ja tilaamme tuotteita vain tarvittavat määrät, menekin mukaan.
 • Lainaamme ja käytämme samoja kahvinkeittimiä, vedenkeittimiä ja muita keittiölaitteita joka vuosi.
 • Kisojen 100-vuotisjuhlagaalan illallisella valittavissa joko kasvismenu tai paikallista lihaa ja kalaa hyödyntävä menu yhteistyössä Casseli Oy:n kanssa.
 • Yhteistyökumppanimme Casselin Cateringin valmistamissa menuissa kaikki pääraaka-aineet on hankittu paikallisilta toimittajilta. Toimitusketju siis ilman ylimääräisiä välikäsiä ja kuljetuksia suoraan asiakkaiden lautaselle.
 • Kannustamme yleisöä hyppäämään julkisen liikenteen kyytiin: Nettisivuiltamme voi napata ohjeet sopivien bussireittien ja -pysäkkien löytämiseksi.
 • Emme hyväksy minkäänlaista syrjintää tai häirintää. Korostamme kaikkien tasa-arvoista kohtelua ja kaikkia hyväksyvää käytöstä.
 • 100-vuotias hirsisauna lämpenee luonnollisesti vain lähialueen puulla. Yhteistyökumppanimme Metsolan Piha ja Puu vastaa siitä, että pökköä riittää pesään.
 • Fluoria sisältävät suksivoiteet kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen. Siksi järjestämme huoltoalueille ja -tiloihin vaarallisen fluorivoiteiden keräykseen soveltuvat vaarallisen jätteen astiat.
 • Perinteinen lippulasku palaan jälleen ohjelmaan, yhteistyössä Isku Oy:n kanssa.
 • Vastuullisuusteot ansaitsevat näkyvyyttä. Siksi tuomme meidän tekomme näkyviksi myös Planet Companyn kätevän ja vastuullisuusverkostoja vahvistavan alustapalvelun avulla.
 • Opinnäytetyössään “Vapaaehtoistarinat osana vastullisuustekoja” Inka Salmi (Haaga-Helia AMK) nostaa esiin kisavapaaehtoisten kisakokemuksia ja -fiiliksiä. Haastattelut inspiroivat uusia vapaaehtoisia, myös seuraaville vuosille!
 • Lahtelainen Teerenpeli Panimo & Tislaamo tarjoaa juomia, jotka valmistetaan kevyellä hiilijalanjäljellä: oman puupellettivoimalaitoksen energian ja vihreän sähkön ansiosta niiden hiilijalanjälki on vain noin 10 % fossiilisiin energioihin verrattuna.
 • Tuomme esiin paikallista osaamista ja lähituotteita ja -raaka-aineita kaikissa sosiaalisen median kanavissamme.
 • Aktiivisella vastuullisuusviestinnällä innostamme ja motivoimme kisavieraita, yhteistyökumppaneita sekä sidosryhmiä toimimaan vastuullisilla tavoilla.
 • Tuemme paikallista taidetta ja taiteilijoita. Lahtelaisen tilataideteoskaksikko psychedeliccaravanin eli Petteri Jerkun ja Anssi Ahlbergin vaikuttava kangas- ja UV-valotaideteos ilahduttaa kisakävijöitä hiihtosillan alla.
 • Urheilukeskuksen ravintola Voiton tarjoamat liha- ja maitotuotteet ovat täysin kotimaisia ja kalat joko sertifioituja tai WWF Suomen Kalaoppaan suosittelulistalta. 
 • Olemme mukana hiihtourheilun vastuullisuuden edistämisessä myös kansainvälisellä kentällä osallistumalla kansainvälisen hiihtoliiton uuden vastuullisuusstrategian kehittämiseen.
 • Sotaveteraanit pääsevät maksutta sisään näyttämällä joko sotilaspassin rintamasotilastunnusta tai Kela-korttia, jossa on R–tunnus. Tarvittaessa myös saattaja pääsee kisoihin maksutta.
 • Esteettömästi kannustamaan: Pyörätuolilla pääsee liikkumaan kaikilla keskeisillä yleisöalueilla ja esteettömiä pyörätuolipaikkoja on varattu sekä hiihtostadionin katsomon katetulle puolelle että mäkikatsomoon erikseen merkityille paikoille. 
 • Pyörätuolilla liikkuvan henkilön saattaja pääsee maksutta kisoihin. Saattaja/avustaja ei tarvitse omaa lippua, vaan kulkee saatettavan henkilön mukana.

© 2023 Salppuri Oy