Vastuullisuus
Edistämme ihmisten ja yhteiskunnan hyvinvointia
Kunnioitamme kisojen pitkiä perinteitä ja luomme elämyksiä, yhteisöllisyyttä ja tunnetta ladun varteen, kotikatsomoihin, vapaaehtoisille ja koko Päijät-Hämeeseen. Kisat myös edistävät niin kisavieraiden, kumppaneiden, urheilijoiden kuin paikallisten asukkaidenkin hyvinvointia.
Toteutamme tapahtuman ympäristön ehdoilla
Ilman lunta meillä ei ole talviurheilua. Ilmastonmuutos uhkaa vähentää lumipeitettä tai jättää osan Suomesta jopa kokonaan ilman. Ilmastonmuutosta voidaan kuitenkin vielä hillitä ja sen huomioiminen on erityisen tärkeää talviurheilutapahtumissa. Hoidamme kisajärjestelyt ja teemme tarvittavat hankinnat kestävän kehityksen mukaisesti. Kannustamme myös kumppaneitamme ja kisavieraitamme huomioimaan luonnon ja ilmaston entistä paremmin kaikissa valinnoissaan.
Kuusi vastuullisuuden painopistettä
Yhteiskuntavastuu
Paikallisen elinvoiman tukeminen
Kisat järjestetään keskeisillä paikoilla, joihin on helppo tulla julkisilla liikennevälineillä tai jopa kävellen. Tuemme paikallisten palveluiden käyttöä ja haluamme kaikki lähialueen yrittäjät ja yhteisöt kisafiilikseen ja -toimintaan mukaan.
Urheiluperinteet ja ihmisten hyvinvointi
Salpausselän kisat on pisimpään yhtäjaksoisesti Suomessa järjestetty urheilutapahtuma ja tärkeä osa lahtelaista identiteettiä jo sadan vuoden ajan. Meidän tehtävänämme on vahvistaa kisoille toimintaedellytyksiä seuraaville 100 vuodelle.
Salpausselälle ja Urheilukeskukseen luodut huippuolosuhteet tukevat asukkaiden hyvinvointia 365 päivänä vuodessa ja kannustavat urheilun pariin.
Yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus
Salpausselän kisat on tapahtuma, joka tuo ihmiset yhteen. Se on tapahtuma, jossa koetaan elämyksiä ja luodaan yhteisiä muistoja. Haluamme luoda tapahtumasta sellaisen, jossa kaikki voivat tuntea kuuluvansa joukkoon.
Ympäristövastuu
Vähäpäästöinen liikkuminen
Kisojen aikana tapahtumapaikoille saapuu kymmeniätuhansia katsojia ja satoja vapaaehtoistyötekijöitä, urheilijoita, joukkueiden jäseniä sekä median edustajia.
Valitsemalla itse vähähiilisiä kuljetusmuotoja ja kannustamalla kävijöitämme ja kumppaneitamme käyttämään vähäpäästöisempiä liikkumismuotoja saamme pienennettyä reilusti kisojen haitallisia ympäristövaikutuksia.
Kestävät hankinnat ja kuluttaminen
Kestävissä hankinnoissa huomioidaan sekä ympäristö, ihmiset että yhteiskunta. Pyrimme hankkimaan kaikki materiaalit ja ruokatuotteet lähialueiden palveluntarjoajilta. Painotamme valinnoissa mahdollisuuksien mukaan lähituotannon lisäksi myös kierrätettävyyttä, kasviperäisyyttä ja luomutuotteita.
Uudelleenkäytämme materiaaleja ja lainaamme laitteita: uusio- ja yhteiskäyttö vähentävät ympäristökuormitusta ja vahvistavat kiertotaloutta.
Lajittelu ja kierrätys
Suuren tapahtuman järjestelyissä isossa roolissa on myös jätteiden lajittelu ja kierrätys. Tehostamme kisojen jätehuoltoa sekä helpotamme lajittelua.
Varmistamme muun muassa ruoan ja juoman oikean kierron, kannustamme kisavieraitamme ja kumppaneitamme vähentämään ruokahävikkiä ja käyttämään pulloveden sijaan maailman puhtainta hanavettä.
Vastuullisuusohjelma
Vastuullisuus on olennainen osa mitä tahansa tapahtumaa järjestettäessä. Salpausselän kisojen vahva näkyvyys ja painoarvo tunteita herättävänä urheilutapahtumana tuovat mukanaan entistä enemmän vaikuttavuutta. On siis itsestään selvää, että kisoissa kannetaan vastuuta ja huomioidaan toiminnan vaikutukset ympäristöön ja yhteiskuntaan.
100 vastuullisuustekoa
Satavuotiset kisat ansaitsivat sata vastuullisuustekoa. Toimimme vastuullisesti ja edistimme kestävää kehitystä juhlakisojen hengessä. Sitouduimme tekemään sata vastuullisuustekoa satavuotiaan urheilutapahtuman kunniaksi ja vahvistaaksemme toimintaedellytyksiä seuraaville 100 vuodelle. Tutustu tekoihin tarkemmin klikkaamalla kiinnostavaa otsikkoa.
Kiertotalous- ja ympäristöhuoltokumppanimme huolehti kisojen jätteistä ja erityisesti niiden kierrätyksestä. Kisojen kaikki energiajae käsiteltiin kumppanimme edistyksellisessä materiaalinkäsittelylaitoksessa, jossa jätteet lajitellaan puhtaiksi kierrätysraaka-aineiksi.
Kompensaatioyhteistyökumppanimme luo Suomeen uusia hiilinieluja uudelleenmetsittämällä kuntien aiemmin tyhjillään olleita joutomaita. Kumppanimme istutti Salpausselän kisoille aidosti lisäisen ja pitkän pysyvyyden hiilinielun vuonna 2023.
Lahjoitimme Lähi-Tapiolan kanssa yhteistyössä Päijät-Hämeen koululaisille pääsyliput tapahtumaan. Vuonna 2023 lippuja jaettiin noin 22 000 kpl.
Kunkin kisan voittajalle jaettavat lajikohtaiset pokaalit tekivät paluun. Lahtelainen Puine valmisti kahdeksan lajikohtaista palkintoa koivuvanerista, yhden palkinnon valmisti ProPuu ja yhden riihimäkeläisen Lasistudio Mafka&Alakosken lasinpuhaltajamestari Kari Alakoski.
Yritykset pääsevät helposti ja ympäristöystävällisesti mukaan kisafiilikseen, vaikka joka vuosi, sillä yritystuotepakettiamme voi käyttää vuosi toisensa jälkeen. Yhdessä paikallisten yritysten kanssa haluamme vahvistaa kisojen merkitystä koko kaupungin tapahtumana.
Salppuri100 Klubi on uudenlainen yritysyhteisö, jonka jäseniä tullaan valmentamaan kohti parempaa fyysistä ja henkistä tuloskuntoa – aivan kuten huippu-urheilijoita ja tietysti huippuvalmentajien tukemana. Klubin henkilökohtaisena valmentajana toimii Sami Jauhojärvi.
Tapahtumaorganisaatio ja vapaaehtoiset koulutettiin yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden teemoihin. Näin osaltamme varmistimme, että tapahtuma oli kaikille avoin ja turvallinen.
Salppuri100 Klubin yritysyhteisö tukee Lahden Hiihtoseuran nuoria urheilijoita vuosittain lahjoittamallaan stipendillä.
Päivää ennen kisoja järjestimme vastuullisuusseminaarin, joka kokosi yhteen suomalaiset ja kansainväliset vastuullisuusvaikuttajat ja urheiluasiantuntijat.
Lisäsimme VR:n kanssa ylimääräisiä junavuoroja tapahtuman ajaksi. Liikennöinnistä tulevat päästöt ovat yksi suurimmista ympäristökuormituksista. Siksi kannustamme aina käyttämään julkista liikennettä.
Joukkueiden kuljetukset lentokentältä Lahteen ja kisapaikalle sekä majoituspaikkoihin tapahtuivat mahdollisimman vähäpäästöisillä busseilla yhteistyössä kumppanimme kanssa.
Varmistimme osaltamme, että tapahtumassa käytettiin mahdollisimman vähän materiaalia sekä tuotettiin mahdollisimman vähän jätettä. Tarjosimme kumppanimme kanssa yhteistyössä uudelleentäytettävät vesipullot sekä useita vesipisteitä tapahtuma-alueelle.
Varmistimme, ettei yhtään kierrätykseen sopivaa pulloa päädy jätteiden sekaan. Pidimme ja pideämme vastaisuudessakin huolta, että varsinkin kansainväliset vieraamme ja joukkueiden jäsenet ovat aktiivisesti mukana maailman parhaassa pullonpalautus- ja kierrätysjärjestelmässä.
Monet vapaaehtoiset ovat työskennelleet Salpausselän kisojen parissa vuosikymmenien ajan. Toimme esiin vapaaehtoisten tarinoita vuosien varrelta eri työtehtävissä.
Viileää järvivettä hyödyntävä ja latujen vieressä kulkeva lumetusjärjestelmä tuo tykkilumen suoraan latureiteille ja lumenvarastointipaikalle aivan urheilukeskuksen kupeeseen. Lumenkuljetus on vähentynyt huomattavasti ainutlaatuisella Salpausselän harjualueella.
Yhdessä Lahden seudun liikenteen kanssa tarjosimme pääsylipun ostaneille ilmaiset matkat paikallisliikenteen linja-autoilla.
Perinteiset kisatuotteemme pysyvät trendikkäinä ja ovat myynnissä vuodesta toiseen. Juhlakisoissa saatavilla oli myös erityisiä juhlavuosituotteita.
Juhlistimme juhlakisoja yhdessä paikallisen yhteistyökumppanimme Hartwallin kanssa Lahden Erikois Kisaoluilla. Oluiden etiketeissä muisteltiin Salpausselän kisojen menneitä vuosia vanhojen kisajulisteiden muodossa, ja saatavilla oli myös alkoholiton vaihtoehto.
Perinteitä kunnioittaen organisaation toimistot sijaitsevat urheilukeskuksen kupeessa, Veikko Kankkosen raitilla, satavuotiaassa hirsisaunassa ja vanhassa valkoisessa talossa.
Hyödynnämme aikaisempina vuosina tuotettuja opasteita, kylttejä ja banderolleja mahdollisimman hyvin vuosi toisensa jälkeen.
Haluamme tuoda avoimesti esille onnistumiset sekä haasteemme vastuullisuuden saralla, joten raportoimme vastuullisuustekojemme onnistumisesta kisojen jälkeen.
Haluamme innostaa lapsia talvitekemisten pariin ja siksi Karpalon alueella lapset pääseivät tutustumaan maastohiihtoon, mäkihyppyyn ja ampumahiihtoon. Lasten Lumipäivät -kiertueen järjesti Suomen Hiihtoliitto yhdessä suomalaisten lumilajiseurojen, kuntien ja oppilaitosten kanssa.
Varmistimme, että kisa-alueelle ja katsomoihin on esteetön pääsy ja toimme saavutettavat alueet selkeästi esille mm. kisojen nettisivuilla.
Somistimme vastuullisuusseminaarin sekä 100-vuotisjuhlagaalan ilman turhaa tavaraa, pääasiassa digitaalisen visuaalisen ilmeen ja historiaa huokuvien videoiden avulla.
Viestimme yhteistyökumppaneillemme vastuullisuustoiminnastamme ja kannustamme heitä kertomaan omista toimistaan niin meille kuin yleisölle.
Paikallisen toimijan kisoille erityisesti kehittämä virallinen kisamakkara oli vastuullista lähituotantoa.
Ant Brew -panimon Wasted Potential -olutsarjan Blond Ale -oluessa hyödynnetään Vesijärven hoitokalastussärkien uimarakkoja oluen kirkastamiseen. Hoitokalastuksella parannetaan vesistön laatua, mutta kalojen hyötykäytöllä on vaikutusta myös lähiruoan, ekologisuuden ja terveysvaikutusten näkökulmasta. Wasted Potential -hävikkiolutsarja sai alkunsa Lahden ympäristöpääkaupunkivuonna.
Kisojen juhlakalakeiton pohja valmistettiin Vesijärven kuhan, haukien sekä kotimaisen kirjolohen ruodoista. Keitossa käytettiin myös Vesijärvestä pyydettyä kylmäsavuhaukea.
Jalkauduimme maaliskuussa koululaisten pariin innostamaan lapsia ja nuoria mukaan juhlakisoihin. Koulukiertue kiersi kahden päivän ajan viidessä eri koulussa. Mukana tietenkin myös maskottimme Hopsu.
Olimme vahvasti tukemassa Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanjaa ja mukana rakentamassa entistä parempaa urheilumaailmaa, jossa jokainen voisi urheilla turvallisesti ja omana itsenään. Urheilu on rikki ilman ihmisoikeuksia.
Tarjosimme vuonna 2023 kaikille kisojen vapaaehtoisille ilmaisen julkisen liikenteen lipun koko kisaurakan ajaksi, yhteistyössä Lahden seudun liikenteen kanssa.
Tuemme ja edistämme kulttuuriperinteiden näkyvyyttä: katsomossa järjestettiin upeat kansallispukutreffit kisalauantaina ja -sunnuntaina. Tempauksen järjestivät ystävykset Sanna Maksimainen ja valokuvaaja Sarita Rannankari. Kansallispukutreffit olivat myös osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä!
Ilotulitusnäytös järjestettiin ympäristö huomioiden. Ilotulituksen hiilidioksidipäästöt vastaavat noin 60 kiloa klapeja, joilla lämmittää saunan 1–3 kertaa. Tiesitkö muuten, että ilotulituksessa syntyvä hetkellinen ”savu” on suurimmaksi osaksi vesihöyryä? Ilotulitteissa palaminen on hyvin puhdasta, jolloin syntyvät hiukkaset sekä jäämät ovat erittäin pienet verrattuna esimerkiksi halkojen polttoon.
Yhteistyössä MIELI Päijät-Hämeen Mielenterveys ry:n kanssa varmistimme, että kisa-alueella kuka tahansa kisakävijä voi purkaa sydäntään matalalla kynnyksellä, jos kokee tarvitsevansa juttuseuraa tai apua.
Olimme mukana edistämässä kiertotaloutta myös löytötavaroiden osalta. Keskitetyn digitaalisen portaalin avulla löytötavarat palautuivat tehokkaasti takaisin omistajilleen.
Halusimme hyödyntää vähäpäästöisiä liikkumisratkaisuja, sillä liikenne ja logistiikka aiheuttavat suurimman osan kisojen hiilidioksidipäästöistä. Yhteistyökumppanimme kanssa mahdollistimme toimitsijoiden ympäristöystävällisen liikkumisen hybridi- ja täyssähköautoilla tapahtuman aikana.
Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoiden osaava lajittelu-, kierrätys- ja ympäristötiimi huolehti kisaympäristön siisteydestä. Siisti ympäristö, parempi kisafiilis!
Salpausselän kisat 100-vuotisjuhlagaalassa juhlistimme kuluneita vuosikymmeniä ja kunnioitimme kisojen pitkiä perinteitä ja historiaa.
Sataan vuoteen mahtuu paljon. Monella meistä on Salppuri-muistoja matkan varrelta ja halusimme jakaa kisamuistoja vuosien takaa kaikkien iloksi.
Digihankkeen toteuttivat LAB-ammattikorkeakoulu ja Turun ammattikorkeakoulu yhteistyössä Salmi Platform Oy:n kanssa. Hanke ”e-Hospitality – digivieraanvaraisuutta ja -empatiaa digitaalisiin matkailupalvelukohtaamisiin uudessa normaalissa” rahoitettiin osana EU:n COVID-19 -pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Suurhallin lasten maailmassa kaiken ikäiset lapset pääsivät hyppimään, pomppimaan ja temppuilemaan mielin määrin!
Järjestimme faneille mahdollisuuden tavata suosikkiurheilijoitaan läheltä kilpailualueen Meet and greet -kohtaamispaikoilla.
Ravintolapalveluita tarjoavan kumppanimme ruokahävikkitavoite oli nolla ja yhteistyössä lahtelaisen Avoin ovi ry:n ruokapankin kanssa kaikki se ruoka ja raaka-aineet, joita ei voitu käyttää lounasruokiin kisojen jälkeisellä viikolla, jaettiin Avoin ovi -ruokapankin kautta niitä tarvitseville.
Kisakirja on tarina siitä, miten pienestä 7000 asukkaan pikkukaupungista kasvoi maailman paras talviurheilukaupunki. ”Kaikkien aikojen hiihtokilpailut Salpausselän kisat 1923–2023” -kirjan on kirjoittanut lahtelainen kulttuurivaikuttaja, kisamies Timo Taulo.
Iso tavoitteemme oli kartoittaa ja laskea koko tapahtuman hiilijalanjälki mahdollisimman tarkasti. Näin loimme tukevan pohjan seuraavien vuosien ympäristövastuullisuustoimille, -raportoinnille ja -seurannalle.
Lisää vastuullisuustekoja
- Noin 10 % käyttämästämme energiasta oli vihreää sähköä Urheilukeskuksen aurinkopaneeleista.
- Vähensimme turhaa energiankulutusta: suljimme koneet ja laitteet aina, kun niitä ei käytetä.
- Muistimme ja kiitimme vapaaehtoisia järjestämällä vapaaehtoisille kiitosjuhlan intensiivisen ja antoisan kisarupeaman jälkeen.
- Vuokrasimme kisoihin tarvittavat TV:t ja tietokoneet ja saimme tulostimet käyttöömme paikallisen toimijan kautta.
- Tehostimme ja ohjasimme lajittelua ja kierrätystä kisaorganisaation tiloissa ja median tiloissa.
- Ohjeistimme vapaaehtoisia kierrättämään ja lajittelemaan oikein.
- Vähemmän ajokilometrejä: Järjestimme autojen ja moottorikelkkojen tankkaukset ja pesut mahdollisimman lähellä kisapaikkaa.
- Vastuullisuusseminaarin kahvitauoilla tarjolla oli ainoastaan kasvisvaihtoehtoja.
- Keräsimme akkreditointikorttien kanssa käytettyjä kaulanauhoja jatko- ja uudelleenkäyttöä varten.
- Esikoululaiset pääsivät opettajineen ilmaiseksi nauttimaan kisojen lastenohjelmasta ensimmäisenä kisapäivänä perjantaina.
- Lainaamme ja vuokraamme tapahtuman kannalta elintärkeät yhteydenpitovälineet eli radiopuhelimet joka vuosi, emme osta uusia laitteita.
- Seurasimme ja arvioimme vastuullisuustoimintaa kisojen koko elinkaaren ajan, jolloin toimintaa voidaan muuttaa joustavasti tarpeen vaatiessa.
- Huolehdimme hyvän työnantajan tavoin tarkasti vapaaehtoisten työolosuhteista ja -hyvinvoinnista, työturvallisuudesta ja perehdyttämisestä.
- Perinteet kunniaan: Kisoilla oli – tietenkin – myös oma postimerkki ja postileima!
- Palkintokukat toimitti paikallinen kukkakauppa.
- Koulutuskeskus Salpauksen kokki- ja catering-alan opiskelijat pääsivät tutustumaan 100-vuotisjuhlagaalan järjestelyihin sekä mukaan tarjoilemaan ja keittiömestareiden apukokeiksi ravintolatoimijan kanssa yhteistyössä.
- Jätehuollon kokonaissuunnittelu ja järjestäminen on tärkeä osa onnistunutta tapahtumaa. Yhteistyökumppanimme kanssa rakensimme jätteiden keräys- ja lajittelupisteitä riittävästi ja ne sijoitettiin järkevästi.
- Kisaorganisaation autot pesi kumppani, jonka oma jätevedenpuhdistamo puhdistaa 95% pesuvedestä, ja tehokas pesula putsaa saman määrän autoja tunnissa, kuin 20 perinteistä autopesulaa.
- Lahtelaisen kumppanin sähköautojen latauspisteet toivat virtaa kisa-autoihin.
- Painotamme kaikissa hankinnoissamme paikallisten tuotteiden ja palveluiden käyttöä, jolloin kulutus- ja hankintaratkaisuilla tuetaan ympäristön hyvinvointia ja voimistetaan paikallisyhteisön toimivuutta.
- Käytämme mahdollisuuksien mukaan kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja somisteita.
- Tapahtumien ruokatarjoiluista usein jopa 35 % päätyy ruokahävikiksi eli jätteeksi. Voimme vähentää tapahtuman ruokahävikkiä muun muassa vapaaehtoisruokailuiden yhteydessä.
- Vegesafkaa tarjolla! Ruokatarjonnasta löytyy joka vuosi enemmän kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja. Mukana juhlakisoissa oli mm. vegaaninen pastamuki, vegekebab sekä vegaaninen Hot Dog.
- Opinnäytetyössään Kea Kallioinen (Jyväskylän ammattikorkeakoulu) työsti Salpausselän kisojen sataa vastuullisuustekoa ja oli mukana vahvistamassa kisojen vastuullisuusosaamista.
- Suosimalla tapahtuman hankinnoissa paikallisia tavara- ja palveluntuottajia ja lyhyitä kuljetusmatkoja vähennämme tehokkaasti kisojen hiilidioksidipäästöjen määrää.
- Pidämme huolta ruokatoimijoiden kierrätys- ja lajittelumahdolisuuksista, varsinkin ruokaöljyn fiksusta keräyksestä.
- Laitetaan monttu laulamaan! Kisalauantaina ennen ilotulitusta innostettiin koko yleisö laulamaan talven suurimmassa karaokessa. Salppurin yhteinen sävel yhdistää ihmisiä!
- Samoilla somisteilla monet juhlat. Kisojen juhlagaalaa tai VIP-tiloja varten ei ostettu uutta, vaan somistuksesta vastasi lahtelainen juhlapalveluyritys uusiokäyttö- ja kierrätyssomisteilla.
- Tarjoamme vapaaehtoisille innostavia kokemuksia ja inspiroivan työympäristön, työkokemuksia eri aloilta ja uusia tuttavuuksia ja ystäviä.
- Vähennämme syntyvän jätteen määrää tehostamalla alueen kierrätyspisteiden merkintöjä.
- Vähentämällä tapahtumassa syntyvän jätteen määrää parannamme materiaalien kierrätystä ja edistämme kiertotaloutta.
- Mainosaitakehikkoja ja betonipainoja käytetään tapahtuman rakentamisessa vuosi toisensa jälkeen.
- Vähennämme turhaa hävikkiä ja tilaamme tuotteita vain tarvittavat määrät, menekin mukaan.
- Lainaamme ja käytämme samoja kahvinkeittimiä, vedenkeittimiä ja muita keittiölaitteita joka vuosi.
- Kisojen 100-vuotisjuhlagaalan illallisella valittavissa oli joko kasvismenu tai paikallista lihaa ja kalaa hyödyntävä menu.
- Yhteistyökumppanimme valmistamissa menuissa kaikki pääraaka-aineet hankittiin paikallisilta toimittajilta. Toimitusketju siis ilman ylimääräisiä välikäsiä ja kuljetuksia suoraan asiakkaiden lautaselle.
- Kannustamme yleisöä hyppäämään julkisen liikenteen kyytiin: Nettisivuiltamme voi napata ohjeet sopivien bussireittien ja -pysäkkien löytämiseksi.
- Emme hyväksy minkäänlaista syrjintää tai häirintää. Korostamme kaikkien tasa-arvoista kohtelua ja kaikkia hyväksyvää käytöstä.
- 100-vuotias hirsisauna lämpenee luonnollisesti vain lähialueen puulla. Yhteistyökumppanimme vastaa siitä, että pökköä riittää pesään.
- Fluoria sisältävät suksivoiteet kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen. Siksi järjestämme huoltoalueille ja -tiloihin vaarallisen fluorivoiteiden keräykseen soveltuvat vaarallisen jätteen astiat.
- Perinteinen lippulasku palasi jälleen ohjelmaan, yhteistyössä kumppanin kanssa.
- Vastuullisuusteot ansaitsevat näkyvyyttä. Siksi toimme tekomme näkyviksi myös Planet Companyn kätevän ja vastuullisuusverkostoja vahvistavan alustapalvelun avulla.
- Opinnäytetyössään “Vapaaehtoistarinat osana vastullisuustekoja” Inka Salmi (Haaga-Helia AMK) nosti esiin kisavapaaehtoisten kisakokemuksia ja -fiiliksiä. Haastattelut inspiroivat uusia vapaaehtoisia, myös seuraaville vuosille!
- Lahtelainen panimon valikoimaan kisoissa kuului juomia, jotka valmistetaan kevyellä hiilijalanjäljellä: oman puupellettivoimalaitoksen energian ja vihreän sähkön ansiosta niiden hiilijalanjälki on vain noin 10 % fossiilisiin energioihin verrattuna.
- Tuomme esiin paikallista osaamista, lähituotteita ja -raaka-aineita kaikissa sosiaalisen median kanavissamme.
- Aktiivisella vastuullisuusviestinnällä innostamme ja motivoimme kisavieraita, yhteistyökumppaneita sekä sidosryhmiä toimimaan vastuullisilla tavoilla.
- Tuemme paikallista taidetta ja taiteilijoita. Lahtelaisen tilataideteoskaksikko psychedeliccaravanin eli Petteri Jerkun ja Anssi Ahlbergin vaikuttava kangas- ja UV-valotaideteos ilahdutti kisakävijöitä hiihtosillan alla.
- Urheilukeskuksen ravintola Voiton tarjoamat liha- ja maitotuotteet olivat täysin kotimaisia ja kalat joko sertifioituja tai WWF Suomen Kalaoppaan suosittelulistalta.
- Olemme mukana hiihtourheilun vastuullisuuden edistämisessä myös kansainvälisellä kentällä osallistumalla mm. kansainvälisen hiihtoliiton uuden vastuullisuusstrategian kehittämiseen.
- Sotaveteraanit pääsevät maksutta sisään näyttämällä joko sotilaspassin rintamasotilastunnusta tai Kela-korttia, jossa on R–tunnus. Tarvittaessa myös saattaja pääsee kisoihin maksutta.
- Esteettömästi kannustamaan: Pyörätuolilla pääsee liikkumaan kaikilla keskeisillä yleisöalueilla ja esteettömiä pyörätuolipaikkoja on varattu sekä hiihtostadionin katsomon katetulle puolelle että mäkikatsomoon erikseen merkityille paikoille.
- Pyörätuolilla liikkuvan henkilön saattaja pääsee maksutta kisoihin. Saattaja/avustaja ei tarvitse omaa lippua, vaan kulkee saatettavan henkilön mukana.