COVID-19 INFO JA OHJEET

Tältä sivulta löytyy Salpausselän kisoja koskeva ajantasainen tieto koronaohjeista suomeksi.

YLEISET TERVEYSTURVALLISUUSOHJEET

 • Tapahtuman osallistujia velvoitetaan tutustumaan huolellisesti ennakkoon toimitettuihin tapahtumaohjeisiin.
 • Jokainen osallistuja ohjeistetaan lataamaan Koronavilkku -applikaatio (https://koronavilkku.fi/#koronavilkku)
 • Kaikki tapahtumaan osallistuvat täyttävät terveyskyselyn akkreditoinnissa. Kysely on Kansainvälisen Hiihtoliiton käytännön mukainen. Mikäli osallistuja vastaa yhteen tai useampaan “KYLLÄ”, ei ole oikeutettu osallistumaan tapahtumaan.
 • Kaikkien osallistujien tulee hyväksyä järjestäjän toimintatapa sekä tapahtuman säännöt ja suostua tarvittaessa testaukseen.
 • Osallistujien on aktiivisesti huolehdittava kahden metrin turvaväleistä.
 • Tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista, on käytettävä kasvomaskia.
 • Järjestäjä suosittelee kertakäyttöisten maskien käyttämistä kangasmaskien sijaan, koska kertakäyttöisten maskien suojausteho on parempi.
 • Jokaisen tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Alueella on tiiviisti käsienpesumahdollisuuksia ja desinfiointipisteitä.
 • Jokaisen osallistujan tulee noudattaa hyvää hygieniaa yskiessä ja aivastaessa.
 • Jos tunnet itsesi sairaaksi, älä tule tapahtuma-alueelle. Jos saat koronaan viittaavia oireita tapahtuman aikana, eristä itsesi välittömästi muista, ota yhteys koronatoimistoon ja seuraa heiltä saamiasi ohjeita.

SAAPUMINEN SUOMEEN, TAPAHTUMA-ALUEELLE JA KORONATESTAUS

1. SAAPUMINEN SUOMEEN JA VAADITTAVA ENNAKKOTESTAUS

Suomeen saavuttaessa rajatarkastuksessa on maahan saapuvien esitettävä enintään 72 tuntia vanha todistus negatiivisesti COVID-19 -testituloksesta samalla kun esitetään matkustusdokumentit (passi ja tarvittaessa viisumi). Testituloksen osoittava dokumentti on ennakolta ladattava myös FIS passport -järjestelmään.

2. SIIRTYMINEN TESTAUSALUEELLE

Järjestäjä organisoi kuljetuksen lentokentältä Lahteen (joukkueet). Lentokentällä ei tarvitse käydä testissä, vaikka reittilennoilla niin voidaankin suositella. Järjestäjä on sopinut viranomaisten kanssa, että tapahtuman oma testaus korvaa lentokentällä tehtävän testin. Kaikki järjestäjän kuljetukset ajavat suoraan stadionille, johon on organisoitu tapahtuman COVID-19 testaus. Busseissa käytetään vain joka toista istumapaikkaa, millä vähennetään mahdollisia altistumisia ja niihin liittyviä karanteenimääräyksiä. Samasta syystä suositellaan, että mahdollisuuksien mukaan busseissa istutaan samassa järjestyksssä kuin saapumislennolla.

3. COVID-19 -TESTAUS

Kaikkien tapahtumaan osallistujien on osallistuttava koronatestaukseen (antigeenitesti) ennen siirtymistä majoitukseen. Negatiivinen testitulos on edellytys tapahtuma-alueilla liikkumiseen. Poikkeuksia testausvaatimukseen ovat:

 • Tapahtuma-alueella työskentelevät kotimaiset tapahtumatuotannon työntekijät. Heidät akkreditoidaan siniseen ryhmään (ks. toimintamalli alta).
 • Suomesta saapuvat median edustajat, jotka akkreditoidaan keltaiseen ryhmään. Heidän edellytetään osallistuvan testiin saapuessaan tämän käytännön mukaisesti tai vaihtoehtoisesti he voivat akkreditoituessaan esittää alle 72 tuntia vanhan todistuksen negatiivisesta testituloksesta.

Drive-in testauspisteen aukioloajat toimitsijoille

Ma 9-13
Ti 13-19
Ke 13-19
Pe 9-13

Varaudu jonottamiseen testauksen yhteydesssä. Huolehdi ruokailu- ja WC-tarpeista ennen testausta. Henkilöautolla saapuvat järjestelyorganisaation henkilöt (LOC) testataan Suurhallin parkkipaikalla sijaitsevalla DriveIn -kaistalla, jolloin autosta ei tarvitse poistua. Bussilla saapuvat (joukkueet, media, ulkomailta saapuva organisaatio) siirtyvät testiin Vesijärvi-hallin (Lahden Messuhalli) sisätiloihin, jonka lähistöllä on myös erillinen odotusalue. Testaukseen saapuvia pyydetään noudattamaan ennakolta ilmoitettua testausjärjestystä ja toimittamaan järjestäjän edellyttämät dokumentit testauksen sujuvoittamiseksi.

Kukin osallistuja vastaa itse testauksen kustannuksista. Antigeenitestin hinta on 95 euroa ja se maksetaan testauksen yhteydessä. Testattavien vapaaehtoisten osalta testin kustannuksesta vastaa järjestävä organisaatio.

4. MAJOITUS

a) Testauksen jälkeen järjestäjän bussi kuljettaa osallistujat majoituspaikkaan. Jos joukkue / osallistuja on järjestänyt majoituksen itse, se hoitaa itse kuljetuksensa majoitukseen.

b) Testaustilanteen jälkeen osallistujat ovat omaehtoisessa karanteenissa testituloksen saapumiseen saakka. Antigeenitestin tulos valmistuu 2-4 tunnissa. Karanteenin aikana ei ole sallittua esim. käydä kaupoissa, ravintoloissa, stadionilla tai tapahtuman toimistoissa. Vasta negatiivisen testituloksen jälkeen voi liikkua tapahtuma-alueella värikoodin edellyttämillä alueilla toimintaohjeiden mukaisesti.

5. NEGATIIVINEN TESTITULOS > AKKREDITOINTI

a) Akkreditoinnin voi noutaa, kun olet saanut negatiivisen testituloksen. Punaisen ryhmän akkreditointitoimisto on Kamppailuareenalla (Suurmäenkatu), muiden ryhmien toimisto hiihtostadionin pääkatsomorakennuksen pohjakerroksessa. Punaisessa ryhmässä suositellaan joukkueiden osalta ensisijaisesti, että joukkueenjohtaja noutaa koko joukkueen akkreditoinnit kerralla. Tämä edellyttää, että joukkueen jäsenet ovat antaneet valtuutuksen testituloksen luovuttamisene järjestäjälle ja myös muilta osin testaamiseen liittyvä dokumentaatio on kunnossa.

6. POSITIIVINEN TESTITULOS

a) Jos koronatestin tulos on positiivinen, koronatoimisto on yhteydessä henkilöön ja järjestää ensi tilassa PCR-testin, jolla antigeenitestin tulos varmennetaan. Testitulosta odottaessa henkilö on eristyksessä ja se voi aiheuttaa lisämajoitustarpeita. PCR-testituloksen valmistumisaika on 10-12 tuntia. Eristysmajoituksen ja lisätestauksen kustannuksista vastaa osallistuja/joukkue. PCR-testin hinta on 195 euroa ja se maksetaan testauksen yhteydessä. Arvioitu aika testitulokselle on 12 tuntia. Tuloksen saapumisen jälkeen paikallinen tartuntatautilääkäri tekee päätöksen karanteenin jatkamisesta tai päättämisestä.

Jos positiivisen testituloksen saaneellaa osallistujalla on aiemmin todettu COVID-19-infektio, se todennetaan FIS Passport-sovelluksessa olevasta laboratoriovarmennetusta todistuksesta tai vaihtoehtoisesti henkilö voi esittää todistuksen koronatoimistolle ja vastaavalle lääkärille jatkotoimien suunnittelun yhteydessä.

TOIMINTAOHJEET TAPAHTUMAN AIKANA

Ryhmät tapahtuman aikana

Tapahtuman osallistujat on jaettu tapahtuman ajaksi kolmeen värikoodattuun ryhmään, joiden keskinäinen kohtaaminen tapahtuman aikana minimoidaan.

Joukkueet ja suoraan heidän kanssaan työskentelevät henkilöt ovat punaisessa ryhmässä. Keltainen ryhmä on median edustajia. Sinisessä ryhmässä on pääsääntöisesti paikallisia järjestäjiä, jotka eivät ole tekemisissä punaisen ryhmän kanssa. Ryhmien jäsenyyden tunnistaa akkreditointikortista. Ryhmien sekoittumista kehotetaan välttämään kaikissa tilanteissa.

PUNAISEN RYHMÄN OHJEET

Punaisen ryhmän jäseniä ovat:

 • Urheilijat ja muut joukkueiden jäsenet, SRS-edustajat, FIS:n henkilökunta ja muut toimitsijat, tulospalvelun henkilökunta.
 • Järjestelyorganisaatio: lähettäjät, tuomarit, juryn jäsenet, tuotannollinen, tekninen ja muu henkilökunta jotka ovat kontaktissa punaisen ryhmän kanssa.
 • Paikalliset sidosryhmät: attaseat, catering-henkilöstö ym.
 • Host broadcaster – organisaatio, Infront Italy

Jokaisen punaiseen ryhmään akkreditoitavan tulee osallistua COVID-19 testiin ja täyttää terveyskysely ennen tapahtuma-alueelle pääsemistä. Joukkueille on omat majoitukset, huoltoalueet ja ruokailuajat. Majoituksessa tulee seurata kaikkia majoituspaikan toimintaohjeita.

Punaiseen ryhmään kuuluvien tulee noudattaa seuraavia toimintaohjeita:

 • Kaikkia tapahtuman ulkopuolisia tilaisuuksia tulee välttää, esimerkiksi julkista ruokailua oman majoituspaikan ulkopuolella, ostoksilla käyntiä tai julkisia kokoontumisia.
 • Maskia on käytettävä kaikilla julkisilla alueilla sekä niillä alueilla, jotka on rajattu vain punaiselle ryhmälle.

SINISEN RYHMÄN OHJEET

Sinisessä ryhmässä on pääsääntöisesti paikallisia järjestäjiä, jotka eivät ole tekemisissä punaisen ryhmän kanssa. Sinisen ryhmän jäsenten tulee täyttää terveyskysely ennen akkreditoinnin saamista ja noudattaa tapahtuman yleisiä turvallisuusohjeita.

KELTAISEN RYHMÄN OHJEET

Keltaiseen ryhmään kuuluvat kansallisen ja kansainvälisen median edustajat.

 • TV:n tuotantoryhmät (poikkeuksena YLE:n host broadcaster -organisaatio, joka kuuluu punaiseen ryhmään).
 • Joukkueiden media-attaseat ja paikallisen organisaation mediavastaavat ja viestinnän tuottajat
 • Valokuvaajat, toimittajat sekä sosiaalisen median edustajat

Keltaiselta ryhmältä vaaditaan maahan saapuessa enintään 72 tuntia vanha negatiivinen koronatestin tulos sekä osallistuminen testiin ennen alueella pääsemistä. Poikkeuksena ovat Suomesta saapuvat media edustajat, jotka akkreditoidaan keltaiseen ryhmään. Heidän edellytetään osallistuvan testiin saapuessaan tämän käytännön mukaisesti tai vaihtoehtoisesti he voivat akkreditoituessaan esittää alle 72 tuntia vanhan todistuksen negatiivisesta testituloksesta. Lisäksi keltaiseen ryhmään kuuluvien tulee täyttää terveyskysely ennen akkreditoinnin saamista. Heidän tulee noudattaa tapahtuman yleisiä turvallisuusohjeita sekä median alueille annettuja erityisohjeita esimerkiksi mixed zonella ja selostamoissa.

 

TOIMINTA EPÄILLYSSÄ KORONATAPAUKSESSA

Jos henkilöllä ilmenee koronavirusinfektioon liittyviä oireita, toimi seuraavasti:
1. Eristä itsesi välittömästä muista ihmisistä
2. Ota yhteys tapahtuman koronatoimistoon puhelimitse
3. Siirry testaukseen koronatoimistosta saamiesi ohjeiden mukaisesti
4. Informoi kanssasi tekemisissä olleita ja pyydä heitä siirtymään omaehtoiseen karanteeniin, kunnes testitulos on saavutettu. Koronatoimisto auttaa tämän toteuttamisessa.
5. Jos testitulos on positiivinen, paikallinen terveydenhuollon viranomainen antaa jatkotoimintaohjeet.

Tapahtuman jälkeen alkavat oireet:
1. Eristä itsesi ja toimi THL:n / paikallisen viranomaisen ohjeiden mukaan: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19
2. Hankkiudu mahdollisimman pian testiin
3. Informoi tapahtuman koronatoimistoa mahdollisimman pian ja kerro heille kanssasi tekemisissä olleiden, mahdollisesti altistuneiden henkilöiden tiedot.

TAPAHTUMAN ”COVID-19 TASK FORCE”


Toimitsijoiden (LOC) Covid-testausaseman osoite:

Mehiläinen Drive-In Suurhallin parkkipaikalla
Salpausselänkatu 7, 15210 Lahti

Muut (testin itse maksavat tapahtumaan tulevat):
Lahden Messuhalli, Vesijärvi-halli
Salpausselänkatu 7, 15270 Lahti


Koronainfo (suomeksi):

p. 050 339 5777
covid19@lahtiskigames.com

Koronainfo (englanniksi):
p. 050 339 6780

Koronatoimiston päivystyspuhelin on avoinna 24/7 tiistaista 19.1. alkaen.