8.02.2019 20:21

Varakilpailu ja karsinta käyty – lauantaina huippuohjelmaa aamusta iltaan

Salpausselän kisat käynnistyivät yhdistetyn varakilpailulla ja mäkihypyn karsinnalla. Alkulämmittelyjen jälkeen lauantaina onkin jännitettävää aamusta iltaan, sillä illan huipennuksena on legendaarinen joukkuemäki ilotulituksineen.

Suomalaishyppääjät toivovatkin yleisön jälleen täyttävän katsomot ja kannustavan hyppääjiä, sillä hyppääjät nauttivat kilpailusta itse todella paljon:

– Joukkuemäkeä on aina kiva hypätä, tiivisti Eetu Nousiainen.

Maastohiihdon osalta jännittävä hiihtoviikonloppu käynnistyy vapaan sprinteillä ja jatkuu sunnuntaina perinteisen parisprintissä. Vapaan sprintissä monella suomalaisella on vielä jännitettävää Seefeldin MM-valintojen osalta, mikä tuo oman mausteensa kilpailuun. Parisprintissä monet maat testaavat kokoonpanojaan niin ikään MM-kisoja varten.

Yleisölle molemmat kilpailut tarjoavat paljon seurattavaa, josta parhaat palat näkee ja kokee vain paikan päällä.

– Lämmittelyssä urheilijat tekevät yleensä yhden niin sanotun aukaisun eli vedetään vähän niin kuin aika-ajo kilpailun alle. Erien välissä on hauska katsoa, kun huoltomiehet juoksevat suksien kanssa, heillä on usein kiireinen päivä, Ristomatti Hakola sanoo.

Hakola nähdään Lahdessa parisprintissä, mutta sprintissä nähdään muun muassa tuore Suomen mestari Martti Jylhä.

– Lahdessa pääsee todella lähelle huoltoaluetta näkemään suksentestausta – ja verryttelyä entistä paremmin ja paljon paremmin kuin missään maailmancupissa, Jylhä sanoo.

Jylhän vinkeillä puolestaan parisprinttipäivästäkin saa enemmän irti:

– Kannattaa katsoa mitä tapahtuu, kun urheilija ei ole hiihtämässä omaa osuuttaan. Miten hän verryttelee, vaihtaako hän suksia. Kannattaa seurata semmoisia asioita mitä ei tv-ruudusta niin hyvin näe. Vaikkapa sitä missä kohtaa vaihtoaluetta joukkueet vaihtavat: onko jollekin joukkueelle jotain hyötyä, että vaihtaa etupäässä, Jylhä vinkkaa.

Kuva: Lamk / Jon Norppa

Read more