grafiikka grafiikka
Salpausselän kisojen ilotulitus

Juhlakisat olivat menestys

Viikonloppuna järjestetyt Salpausselän 100-vuotisjuhlakisat tarjosivat kolmen vuorokauden ajan urheilun huumaa ja festivaalitunnelmaa kymmenille tuhansille ihmisille.

”Kaikki tavoitteet täyttyivät. Viikonloppu oli mahtava, kaikilla mittareilla menestys!” kisojen pääsihteeri Tomi-Pekka Kolu suitsuttaa.

”Nöyrä kiitos urheilijoille, yhteistyökumppaneille, kaikille katsojille ja muille sidosryhmille, ja ennen kaikkea vapaaehtoisille sekä meidän hienolle staffille. Kunnia kaikille tekijöille, joille kunnia kuuluu. Jokaisen on syytä olla ylpeä!”

Kävijöitä juhlakisoissa oli perjantaina hieman vajaa 10 000, lauantaina yli 25 000 ja sunnuntaina yli 15 000.

Kansainvälisen hiihtoliiton puheenjohtaja Johan Eliasch kertoi Etelä-Suomen Sanomille jo ennen viikonloppua, että Salpausselän kisat ovat hyvin järjestetyt ja tapahtumapaikat mahtavat. Sävel ei muuttunut kisojen jälkeenkään.

”Muun muassa Kansainvälisen hiihtoliiton maastohiihdon kilpailujohtaja Michal Lamplot sanoi, että parhaat Salpausselän kisat, joissa he ovat tähän mennessä olleet”, kilpailupäällikkö Tami Kiuru kertoo. ”Kaikki kisat saatiin vietyä hienosti läpi ja kristallipallotkin jaettua.”

Järjestelyistä tuli kiitosta myös suoraan joukkueilta ja urheilijoilta. Urheilijat hehkuttavat vuosi vuoden jälkeen myös Salpausselän yleisöä. Moni kertoi Lahdessa olevan yksi maailmancup-kiertueen parhaimmista yleisöistä ja aina takuuvarmasti hyvä meininki.

Tämän vuoden kisoissa panostettiin entistä enemmän myös viihteeseen ja muuhun oheisohjelmaan. Lasten alue suurhallissa saavutti huiman suosion ja keräsi kiitosta perheiltä, Hiihtomuseossa vieraili tuhansia kävijöitä päivittäin ja artistien keikat saivat kisakansan hurmioon myös kilpailujen ulkopuolella.

Urheilun huippuhetket

Suomalaisittain yksi viikonlopun kohokohta oli eittämättä sunnuntain palkintoseremonia DHL Fan Zonella, kun Kerttu Niskanen pokkasi distanssicupin voiton ja kristallipallon yleisön hurratessa.

Samana päivänä Johannes Høsflot Klæbo voitti 20. yksilökilpailun tällä kaudella. Samaan on aiemmin pystynyt vain Therese Johaug. Klæbo poistui hiihtostadionilta viimeisenä, sillä aikaa riitti myös faneille juuri niin paljon kuin tarvittiin.

Yhdistetyssä juhlittiin upeaa Eric Frenzelin uran päätöstä ja mäkihypyssä saatiin kannustaa pitkästä aikaa myös naisia. Naisten maailmancupia hypättiin Lahdessa vasta toista kertaa. Toivottavasti tulevaisuudessa betonissa nähdään naisia yhä useammin.

Iltamäen tunnelma oli niin sanotusti katossa – vai pitäisikö sanoa Salpausselän harjun päällä? Montussa kannustettiin, juhlittiin, ihailtiin lippulaskua, laulettiin karaokea ja spektaakkelin viimeisteli yleisöltä paljon positiivista palautetta kerännyt ilotulitus. Miesten joukkuemäkikisa on legendan maineessa ansaitusti.

Jatkoa odotellessa

Yleisölle lähetetään tapahtuman palautekysely Lippu.fin kautta ja vastauslinkki julkaistaan myös kisojen omissa viestintäkanavissa.

”Viime vuoden palaute on hyvä pohja, johon verrata jo tehtyjä toimenpiteitä, ja tulevien palautteiden pohjalta pääsemme kehittämään seuraavia tapahtumia vain lisää”, Kolu kertoo.

Vuoden 2024 kisa-aikataulu varmistuu alkukesästä.

Kuva: Janina Pitkänen

© 2023 Salppuri Oy