grafiikka grafiikka
Salpausselän kisojen kisaoluttölkkejä lumihangessa stadionilla

Juhlavuoden kisaolut syntyi salapoliisityöllä

Salpausselän kisojen 100-vuotisjuhlien kunniaksi kaupoista ja ravintoloista on tammikuusta lähtien ollut saatavilla erikoisversio Hartwallin Lahden Erikois -oluesta. Juhlavuoden virallista kisaolutta koristavat 100-vuotista historiaa kunnioittaen viisi erilaista kisajulistetta vuosien varrelta.

Itse olutta löytyy kahta eri laatua. 4,5-prosenttinen vaalea lager on perinteisen tyylin lagerolutta vapaalla tyylillä tehtynä. Keitos on uniikki, ja tehty nimenomaan Salpausselän kisoihin. Alkoholiton (0,5 %) versio on vapaan tyylin trooppinen NEIPA, eli New England IPA, perinteisellä tyylillä tehtynä.

Hartwall ja Salpausselän kisat ovat tehneet yhteistyötä vuosikymmeniä. Juhlavuoden kisaolut oli kuitenkin projekti, joka poikkesi kaikesta aiemmasta. Salpausselän satavuotiskisojen oma olut syntyi salapoliisityöllä.

Taiteilijoiden jäljillä

Idea julisteiden käytöstä lähti liikkeelle Hartwallilta. Matkalle ideasta valmiiksi olueksi mahtui kuitenkin satoja tunteja salapoliisityötä, kun julisteiden taiteilijoiden omaisia ja yhteistyökumppaneita etsittiin ympäri maailmaa.

”Kisajulisteet ovat upeita! Kävimme Lahden Malva-museossa tutkimassa arkistoja ja valitsimme sieltä toivejulisteet tölkkejä varten jo viime kesänä. Siitä alkoikin varsinainen työ, kun aloimme selvittää julisteiden tekijänoikeuksia. Matkalle mahtui tusinoittain puheluita niin oikeille kuin väärillekin henkilöille, sanomalehtijuttuja vuosikymmenien takaa, ja ennen kaikkea upeita kohtaamisia ja tarinoita”, taustoittaa tuotepäällikkö Ari Nykänen Hartwallilta.

Hartwallin etsimät taiteilijat olivat Matti Huotari, Lasse Pirskanen ja Kyösti Varis. Perikuntien jäseniä tavoiteltiin pitkin maailmaa, ja jäljitettiin entisiä toimistopäälliköitä, sukulaisia ja toimittajia, jotka ovat tehneet taiteilijoista juttuja vuosien varrella.

”Pääsimme tutustumaan matkan varrella mielenkiintoisiin ihmisiin ja kuulemaan huikeita tarinoita suomalaisen hiihdon maailmasta. Ainoa elossa oleva taiteilija näistä kolmesta on Kyösti Varis, jonka kotiinkin pääsin muutamaan otteeseen käymään. Haluan kiittää erityisesti häntä, ja toki nostan hattua jokaiselle taitelijalle ja heidän työlleen”, Nykänen kertoo.

Kuukausien työ tuotti tulosta: tekijänoikeudet ja korvaukset ovat kunnossa kaikista viidestä käytetystä julisteesta, ja tölkit on saatu myyntiin.

”Meillä kisaorganisaatiossa on seurattu jännityksellä tätä saagaa, ja olen erittäin ylpeä yhteistyöstä ja sen lopputuloksesta. On mahtavaa saada oma kisaolut satavuotisjuhlan kunniaksi Hartwallilta, mutta vielä erityisemmän oluesta tekee tarina sen ulkonäön takana”, sanoo Salpausselän kisojen pääsihteeri Tomi-Pekka Kolu.

Jos olet täysi-ikäinen, lue lisää aiheesta Hartwallin sivuilta.

© 2023 Salppuri Oy