grafiikka grafiikka
Pepe Korteniemi

Kaikki huiput kisaavat Salpausselällä

Salpausselän kisat on pisin yhtäjaksoisesti järjestetty urheilutapahtuma Suomessa ja maailmallakin se jää toiseksi vain vuotta aiemmin järjestetyille Norjan Holmenkollenin kilpailuille. Urheilijat puhuvat erityisestä tunnelmasta, kehuvat kuuluisaa betonia ja Salpausselän henki kantaa heidät mitä uskomattomampiin suorituksiin. Kaikki draaman ainekset on läsnä myös tänä vuonna, kun juhlitaan satavuotiasta Salpausselän kisojen huippu-urheilutapahtumaa.

Kilpailu kristalleista – ottaako Niskanen kotivoiton?

Maastohiihdon ja yhdistetyn maailmancupin kokonaiskilpailut ratkeavat Lahdessa viikonlopun aikana. Rakettimies Johannes Hösflot Kläbo on ollut ylivoimainen sprintteri läpi kauden. Hänet on pystytty voittamaan vain kahdesti. Kläbo johtaa sekä maailmancupin kokonaiskilpailua että sprintticupia. On hyvin todennäköistä, että yleisön suosikin maineessa oleva Kläbo vie Lahden lähdöt ja kristallipallon mukanaan Norjaan. Hänellä on aina aikaa faneille, joten seuraajia hemmotellaan varmasti yhteiskuvilla ja nimikirjoituksilla paikan päällä.

Suomen Kerttu Niskanen lähtee puolustamaan sunnuntaina distanssicupin johtoasemaansa naisten 20 kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailuun. Kokonaiscupissa Niskanen on kolmantena. Lahtelaisyleisön tuki siivittänee Niskasen korkeimmalle korokkeelle sunnuntaina palkintojenjaossa. Yhdysvaltalainen Jessie Diggins ja Norjan Tiril Udnes Weng hengittävät kuitenkin niskaan.

Yhdistetyssä Jarl Magnus Riiber on yleensä ylivoimainen. Sairastelut ovat kuitenkin pilanneet kokonaiscupin tänä vuonna ja johtoa pitää Itävallan Johannes Lamparter. Kun Riiber on viivalla niin mäessä pitää kaikkien onnistua. Suomalaisittain mielenkiintoinen matka on perjantain parisprintti, jossa kaksikko Ilkka Herola ja Eero Hirvonen ovat menestyneet. Hirvonen toivookin, että yleisöä pääsisi huudattamaan hyvällä suorituksella. Kannustuksestahan tämä ei Lahdessa ainakaan jää kiinni.

Rautionaho nosteessa naisten mäkihypyssä ja miehillä upea joukkuekilpailu

Naisten mäkihypyn finaali nähdään perjantaina, vaikka miehet jatkavatkin kautta vielä yhden viikonlopun ajan Planicassa Lahden jälkeen. Suomen Jenny Rautionaho pääsi mukaan kilpailemaan ensimmäiseen naisten lentomäkeen ja on väläytellyt hyviä hyppyjä kevätkaudella. Naisten mäkihyppyä nähdään Lahdessa erittäin harvoin, joten perjantaina kannattaa suunnata monttuun tämän erikoisherkun pariin. Miesten kilpailuissa vuorossa on lauantai-iltana erittäin perinteiseksi muodostunut joukkuemäki ja sunnuntaina yksilökilpailu. 

Lauantaina kilpailun jälkeen nähdään myös kisaohjelmaan juhlavuoden kunniaksi palautettu lippulasku, talven suurin karaoke sekä perinteinen ilotulitus. Montun jälkeen erinomainen After Ski palvelee pidempää urheilujuhlaa viettäviä DHL Fan Zonella.

Paikalle on rakennettu uusi Red Bull Metsäkatsomo kisatulikukkulalle baareineen. Lisäksi ohjelmaa löytyy niin vaativan penkkiurheilijan makuun kuin lapsillekin. Urheilijoita pääsee tapaamaan Meet & Greet -alueilla ja fanituotteita myydään useammassakin pisteessä. Kevätkeli hellii katsojia, kun miinusasteet eivät jäädytä varpaita. Tervetuloa viettämään upea viikonloppu Salpausselän 100-vuotisjuhlakisoihin!

Kilpailuohjelman näet tästä.
Oheisohjelmaan pääsee käsiksi tästä.

© 2023 Salppuri Oy