grafiikka grafiikka

Kisalippu on bussilippu – etu myös vapaaehtoisille

Salpausselän kisojen kisavieraat saavat matkustaa pääsylipullaan maksutta paikallisliikenteen linja-autoilla. Lahden seudun liikenne mahdollistaa kisavieraiden ympäristöystävällisen liikkumisen lippuun painetun koodin avulla. Koodi löytyy sekä koululaislipuista että Lippupisteen kautta ostetuista.

Matkaetu koskee myös kaikkia vapaaehtoisia. Noin tuhannen vapaaehtoisen joukon arvioidaan tekevän yhteensä noin 3 000–4 000 matkaa.

”Salpausselän kisat on LSL:lle luonteva tilaisuus testata ja kehittää tapahtumalippujen toimintoja, saada tunnettuutta joukkoliikenteen palveluille ja olla osaltaan mukana helpottamassa tapahtuman liikkumisen haasteita kestävästi ja vastuullisesti”, sanoo Lahden kaupungin joukkoliikennepäällikkö Rauno Särkkäaho.

Tapahtumalippu toimii bussilippuna kaikilla Lahden seudun liikenteen vuoroilla. LSL:n vuoroja ajetaan Lahden lisäksi Hollolaan, Asikkalaan, Heinolaan, Orimattilaan ja Padasjoelle, joten maksuton liikkuminen hyödyttää saapujia lähes koko Päijät-Hämeen alueella. Oikeus käyttää maksutonta julkista liikennettä vähentää yksityisautoilua ja on linjassa juhlakisojen vastuullisuussuunnitelman kanssa.

”Liikkuminen ja liikenne ovat kisatapahtumien suurin päästölähde. Lippuyhteistyö Lahden seudun liikenteen kanssa keventää kisojen hiilijalanjälkeä ja edistää vastuullisuustavoitteitamme”, Salpausselän kisojen vastuullisuusasiantuntija Jaana Helminen avaa.

Samaa painottaa myös kisojen pääsihteeri Tomi-Pekka Kolu:

”Yhteistyössä on voimaa. Kiitos kaupungille ja Lahden seudun liikenteelle, jotka auttavat meitä tällä yhteistyöllä merkittävästi kohti tavoitettamme olla hiilineutraali tapahtuma. Yhteistyömme toimii yhtenä merkittävänä vastuullisuustekonamme, joita toteutamme juhlakisojen puitteissa yhteensä 100 kappaletta.”

Lahden seudun joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmään on kehitetty tapahtumalippuominaisuus, jota on kokeiltu ensimmäisen kerran vuoden 2022 Salpausselän kisojen yhteydessä. Ominaisuus mahdollistaa sen, että tapahtuman pääsylippuun itsessään voidaan lisätä oikeus myös matkustaa joukkoliikenteessä. Tällöin tapahtuman pääsylippu toimii myös paikallisliikenteen bussilippuna. Tiedot tapahtuman pääsylipuilla tehdyistä matkoista tallentuvat lippu- ja maksujärjestelmään.

Pääsylippu toimii puhelimessa olevan mobiililipun tapaan, huolimatta siitä onko lippu fyysinen vai sähköinen. Lipun koodi käytetään bussin lukijassa linja-autoon noustessa. Lisää käytännön ohjeita voi lukea Lahden seudun liikenteen sivuilta. Noin 10 minuutin kävelymatkan päähän urheilukeskusta pääsee muun muassa busseilla 4, 5, 6 ja 8. Matka kannattaa suunnitella jo etukäteen LSL:n reittioppaan avulla. Pääportti sijaitsee Salpausselänkadun alussa, ja valmiiksi ostetulla lipulla pääsee alueelle myös Veikko Kankkosen raitin päästä Hämeenlinnantien puolelta.

Pääsylipun koodi toimii lipun voimassaolopäivinä. Vapaaehtoisilla matkustusoikeus on tarvittaessa käytössä jo kisojen rakennuspäivänä, torstaina 23.3.

© 2023 Salppuri Oy