grafiikka grafiikka
Salpausselän kisojen ilotulitus ja katsojia

Lauantai-illan huuman kruunaa ilotulitus

Lauantai-illan kisatapahtumien jälkeen nähdään tänäkin vuonna iltataivaalla ilotulitusnäytös. Ilotulitus tuo ihmiset yhteen ja kruunaa ensimmäisen kahden päivän kisatapahtumat.

Ilotulituksen vastuullisuus mietityttää monia, vaikka syytä huoleen ei ole. Salppurin iltailotulituksen järjestävä Pyroten Oy huolehtii ihmisten ja ympäristön turvallisuudesta yhdessä kisaorganisaation kanssa.

Ilotulitus ympäristöä huomioiden 

Ilotulitteista syntyvä hetkellinen savupilvi on suurimmaksi osaksi vesihöyryä. Höyry sisältää myös pienen määrän hiilidioksidia, typpikaasua ja pyroteknisen massan hiukkasmaisia palotuotteita. Nämä hiukkasmaiset aineet ovat suuren lämpötilan paloreaktiossa muuntuneet pääosin samoiksi aineiksi, jollaisina ne luonnossakin normaalisti esiintyvät – hiukkasten pitoisuudet laimenevat nopeasti. Ilotulitukselle tunnusomainen ”ruudin tuoksu” syntyy pienestä määrästä rikkiyhdisteitä, jotka ihmisen hajuaisti tunnistaa hyvin herkästi.

Ilotulitteet eivät sisällä ympäristölle vaarallisia raskasmetalleja, eikä ympäristöä rasittavia hajoamattomia yhdisteitä jää luontoon. Eurooppalainen REACH-asetus kieltää sellaisten aineiden käytön ilotulitteissa, jotka olisivat vaarallisia ympäristölle palojäänteissä. Haitallisia aineita, kuten häkää, rikkiyhdisteitä ja syanidia, syntyy esimerkiksi nuotion poltosta myrkyllisiä pitoisuuksia. Ilotulitteiden korkean palamislämpötilan ansiosta näiden myrkyllisten aineiden pitoisuus on merkityksettömän pieni verrattuna nuotiopuiden palamiseen tai auton pakokaasuun.

Lisäksi ilotulitteiden rakenne sekä erilaiset raja-arvot määritellään Euroopan unionin ilotulitedirektiivissä ja tuotteiden valmistusta tehtailla valvotaan direktiivin pohjalta. Asetukset sisältävät myös rajat ilotulitusten aiheuttamalle melulle ja äänenpaineelle.

Jokainen näytöksessä käytettävä tuote on eurooppalaisten säännösten mukainen eikä niistä kulkeudu haitallista muovia ympäristöön. Näytöksen jälkeen ilotulituksen järjestäjä siivoaa ja kierrättää ilotulituksesta aiheutuneet roskat. Maahan jää vain pieni määrä biohajoavia muutaman senttimetrin kokoisia pahvin ja paperin paloja. 

Ilotulituksen hiilidioksidipäästöt kuin puusaunaa lämmitettäessä

Ilotulituksen ympäristökuormitus eli suurimmat hiilidioksidipäästöt syntyvät logistiikasta, eli siitä, kun näytös tuodaan paikan päälle kisa-alueelle. Ilotulitteiden pyromassan tyypillisiä raaka-aineita ovat mm. puuhiili, rikki, kaliumnitraatti, alumiini- ja magnesiumjauheet sekä kupari-, barium- ja strontiumsuolat. Ilotulitteissa palava hiili on lähtöisin bioperäisestä ja uusiutuvasta puuhiilestä. Salppurin iltanäytöksen hiilidioksidipäästöt vastaavat noin 60 kiloa klapeja, joilla lämmittää saunan – saunojasta ja saunan koosta riippuen – 1–3 kertaa. Pyroten Oy on hyvittänyt kaikki hiilidioksidipäästönsä eurooppalaisen CO2Esto päästöoikeusjärjestelmän kautta.

Ilotulitus on osa Salpausselän kisojen juhlavuoden sataa vastuullisuustekoa. Tutustu vastuullisuustekoihin täältä ja lue lisää ilotulituksesta tapahtumasivulta.

© 2023 Salppuri Oy