2.10.2015 14:22

Mitä Tuomas Kyrö tekee suurmäen tornissa?

Hyppyrimäet kylpevät ilta-auringossa ja kirpeä syysilma puraisee poskia, kun pieni joukko ihmisiä sulloutuu hisseihin ja matkustaa ylös suurmäen tornin lämpiöön. Siellä heitä odottavat kirjailija Tuomas Kyrö ja mäkihyppääjä Anssi Koivuranta. Tervehdysten jälkeen ihailemme joukolla joka suuntaan aukeavaa maisemaa lämpiön suurista ikkunoista. Puheenparsi on verkkainen ja jutustelu leppoisaa. Ylhäällä mieli rauhoittuu ja ajatuksilla on tilaa lentää. Ruskassa kylpevä Salpausselkä on sykähdyttävän kaunis.

lowres-7

lowres-10  

Lähtökohta Salpausselkä Klubin avajaistilaisuudelle on hyvin uniikki. Tornissa oleva joukko koostuu viidestätoista ensimmäisestä perustajayrityksestä sekä Lahti2017 MM-kisaorganisaation edustajista.  

Kurkistus mäkihyppääjän mieleen

Anssi Koivuranta kertoi hypänneensä Lahden suurmäestä ensimmäisen talvihyppynsä 12-vuotiaana vuonna 2004. Tuo hyppy oli samalla hänen maailmancup-debyyttinsä, joten jännitystä oli ilmassa tuplasti. - Se oli mieleenpainuva hetki, vaikka muistikuvia itse hypystä ei minulle liiemmin jäänytkään. Olin lähes paniikissa, jännitin niin paljon, etten jälkikäteen muistanut mitään. Anssi aikoo jatkaa lentämistä jatkossakin. Tulevaisuudessa hän lentää omien voimien ja mäkisuksien sijaan moottoriavusteisesti. Anssi sai nimittäin tänä samaisena päivänä kotiinsa kirjeen, jossa kerrottiin hänen päässeen liikennelentäjäkoulutukseen. On siis aika hyvästellä mäkitorni tältä erää.

lowres-9  

Haluamme kuitenkin kuulla lisää mäkihypystä ja erityisesti Salpausselän kelioloista. Maailmancupin osakilpailut kilpaillaan Salpausselällä yleensä keväällä. Mäkihyppääjälle tämä tarkoittaa sitä, että tornissa puhaltavat navakat kevättuulet. –Tuntuu siltä, että tuuli tempaa mukaansa. Keskieurooppalaiset hyppääjät pelkäävät tuulta, enkä yhtään ihmettele. Me suomalaiset hyppääjät olemme tuuliin tottuneet, ja tiedämme, että kun vaan pääsee ränniin, niin sitten helpottaa. Ulkomaalaiset hyppääjät luulevat, että tuulisuus jatkuu osittain myös ilmalennon aikana, mutta näin se ei suinkaan ole. Mäkimontussa kilpailua seuraavan yleisön merkitystä Anssin on vaikea kuvailla, sillä merkitys on niin suuri. – Jokaisen pitäisi se itse kokea. Yleisöllä on hyppääjälle huikea merkitys. Koen, että minulla on ollut suuri etuoikeus istua lähtöpuomilla ja kuulla, kun nimeäni aletaan kuuluttamaan. Loppuosa nimestä peittyy yleisön kohinaan ja pauhuun. Se antaa voimaa ja uskoa, halua näyttää ja täyttää odotukset.

  lowres-8  

Tuomas Kyrö ja Mielensäpahoittaja muistelevat kilpaa

Ilta pimenee ja vaihdamme hyppyritornin maisemat illallistilaisuuteen Lahden urheilukeskuksen Voitto-ravintolassa. Voitto on kuvaava nimi, sillä sen sisustuksen pääelementtinä ovat lukuisat öljyvärimaalaukset hiihto- ja mäkihyppysankareistamme. Suurista ikkunoista näemme iltavalaistuksessa kohoavat hyppyrimäet, ja voimme muistella olleemme juuri tuolla ihan ylhäällä. Tuomas Kyrö tuntee olonsa kotoisaksi hiihtomuistojen ja maalausten keskellä. Hän on perinyt isovanhemmiltaan ja omilta vanhemmiltaan rakkauden hiihto-urheiluun ja sen synnyttämiin elämyksiin ja muistoihin.

lowres-17  

Tuomas on koonnut ansiokkaan esityksen, jossa hän käy läpi omia sykähdyttäviä hiihtourheilumuistojaan vuosien varrelta. Saamme yllätykseksemme kuulla, että Mielensäpahoittaja on lähettänyt sattumalta juuri samoihin muistoihin ja tapahtumiin liittyviä  kertomuksiaan postikorteille raapustettuina. Tuomas lukee meille kaikki nuo tervehdykset – niitä on vino pino. Tuomaksen ja Mielensäpahoittajan vuoropuhelu on kerrassaan kiintoisa ja hauska. Tuomas kertaa esityksen lomassa myös lapsuusmuistojaan, joista yksi on piirtynyt mieleen Hämeenlinnan Citymarketissa vuonna 1991. - Juha Mieto oli siellä mainostamassa Fiskarsin kirveitä. Se oli pikkupojasta hienoa. Kyrö muistelee myös lapsuuden kisapipoja, jotka olivat tärkeitä. – Kisapipoista pitäisi saada uusintapainoksia! Tuomas Kyrö on lupautunut olemaan Salpausselkä Klubin toiminnassa mukana jatkossakin, joten myös kaikki tästä eteenpäin mukaamme liittyvät yrittäjät pääsevät nauttimaan hiihtomiehen seurasta ja tarinoista.

Salpausselkä Klubi on vaikuttava yritysverkosto

- Tämä oli hieno tilaisuus. Jo tämä ensimmäinen tapaaminen oli verkostoitumismielessä minulle hyödyllinen, kertoo Tarja Pellinen, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:sta. - Yhdessä olemme vahvempia, lisää Arto Näveri, Markprint Oy. Ilta tarjosi ainutlaatuisia muistoja hyvin uniikissa seurassa ja mielenpainuvalla tavalla. Jokainen klubilainen poistui kainalossaan Mielensäpahoittajan signeerattu teos, sekä Anssin nimikirjoituksella varustetut lasit. Tästä on hyvä jatkaa kohti mäkihyppykoulua, jonka sovimme yhdessä seuraavaksi tavoitteeksemme. Jos K6-mäki tuntuu liian hurjalta, järjestetään klubilaisille toki muutakin ohjelmaa. Yllättävän moni ilmoittaa kuitenkin heti tavoitteekseen  K15, K25 ja K38 –mäet. Tässä joukossa on voimaa!   Teksti: Tarja Leponiemi Kuvat: Ville Malja

  lowres-13  

- - -  

Haluatko tulla mukaan Salpausselkä Klubiin?

Salpausselkä klubi – hiihtourheilun verkosto voitontahtoisille kumppaneille. Myyntipäällikkö Jyrijaakko Ritamies 0400 555 097, jyrijaakko.ritamies@lahti2017.fi

 lowres-3 lowres-6

lowres-1

Lue lisää