grafiikka grafiikka
Salpausselän kisojen yleisötunnelmaa. © Johannes Erkkila / LAMK

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat Lahteen 2029

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat 2029 on myönnetty Suomeen ja Lahteen. Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) hallitus myönsi kilpailut Suomelle lopullisesti kokouksessaan 4. heinäkuuta 2024. Kesäkuun alussa Suomen Hiihtoliitto haki lisäaikaa lopullisen päätöksen vahvistamiseen. Sen jälkeen Hiihtoliitto, Lahden kaupunki ja Lahden Hiihtoseura ovat päässeet yksimielisyyteen Lahden 2029 MM-kisojen paikallisesta kustannustenjakosopimuksesta ja kisojen järjestämissopimus FIS:n, Suomen Hiihtoliiton ja Lahden kaupungin välillä on allekirjoitettu.

Allekirjoituksen lykkäämisen taustalla olivat Hiihtoliiton haastava taloudellinen tilanne sekä tarve varmistaa taloudelliset edellytykset kisojen järjestämiselle.

– Olemme todella iloisia siitä, että järjestelysopimus on nyt allekirjoitettu ja voimme alkaa toden teolla valmistelemaan MM-kilpailuja, joihin on todellakin aikaa alle viisi vuotta. Olen myös vakuuttunut, että yhteistyö Hiihtoliiton, Lahden kaupungin ja Lahden Hiihtoseuran välillä syvenee entisestään ja järjestämme onnistuneet kisat, joissa urheilijat ovat pääosassa. Kisat ovat samalla ennätykselliset kahdeksannet pohjoismaisten lajien MM-kilpailut Lahdessa. Samaan ei ole yltänyt mikään muu paikkakunta maailmassa, joten Lahti tekee tässä urheiluhistoriaa, kertoo Hiihtoliiton puheenjohtaja Sirpa Korkatti.

Tavoitteena on järjestää laadukkaat pohjoismaisten lajien MM-kilpailut, jotka ovat kaikille järjestelyosapuolillle taloudellisesti kannattavat ja toiminnallisesti onnistuneet. Tapahtuman taloudellinen vaikutus on merkittävä, sillä kokonaisuudessaan suorien talousvaikutusten Lahden talousalueelle arvioidaan olevan jopa 40,1 miljoonaa euroa. Lahden 2029 MM-kisoilla on potentiaalia olla taloudellinen menestys niin kisajärjestäjille kuin koko Suomelle. MM-järjestelysopimuksen allekirjoittaminen vahvistaa entisestään myös Suomen vankkaa asemaa maailmancup-järjestäjänä.

– Kisoilla on valtava merkitys suomalaiselle urheilulle. Pääsemme jälleen kerran tarjoamaan katsojille ainutlaatuisia elämyksiä maailman parhaalla pohjoismaisten lajien stadionilla, kokeneen kisaorganisaation vastatessa tapahtuman toteutuksesta. Erityisen iloinen olen siitä, että urheilijamme saavat jälleen mahdollisuuden kokea kotikisojen lumouksen ja toivottavasti saavat tästä myös lisämotivaatiota, Korkatti sanoo.

Tiedote: Suomen Hiihtoliitto

Lahden kaupungin tiedote

© 2023 Salppuri Oy