18.02.2016 18:13

Salpausselän kisat ovat arvossa arvaamattomassa

Miksi MM-etkot ovat urheilijan kannalta erityisen tärkeät? Koska ne toimivat hyvänä mittarina tulevia MM-kisoja varten.

Salpausselän ladut ovat edelleen hyvin muistissa moninkertaisella arvokisamitalistilla Pirkko Määtällä. Hän sai nimenomaaan Salpausselällä värisuoran MM-kilpailuissa 1989. 4 x 5 km:n viestissä tuli kultaa, 10 km:n matkalla hopeaa ja 15 km:n kisassa pronssia.

-Itse mittasin itseäni, muistelee Määttä kisojaan. Hän suosittelee urheilijoita käyttämään MM-etkot hyväkseen ja kokeilemaan nyt rohkeasti omia rajojaan.

Toinen menestynyt arvokilpailumitalisti Marjo Matikainen-Kallström keräsi myös reippaan mitalivärisuoran Lahden 1989 kilpailuista. Mm. kultaa tuli viestistä ja 15 km:n perinteiseltä matkalta. Hän alleviivaa tulevan viikonlopun merkitystä kisakoneistolle.

-Tämä on hyvä preliminääri. MM-kilpailut luovat sitten vielä uuden lisämomentin, hän sanoo.

Matikainen-Kallströmille Salpausselän Kisat tuovat kilpailijauralta voitontunteita mieleen. Hän muistelee yleisön olleen hyvin mukana kilpailusuorituksissaan. Ollessaan Salpausselän Kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtajana hänelle jäi erityisesti mieleen ainutlaatuinen talkooväki.

Tulevana viikonloppuna on myös lupa odottaa huippusijoituksia suomalaishiihtäjiltä.

-Kelit tietysti voivat vaikeuttaa tilannetta, huomioi Määttä. Hänen mukaansa tulevana viikonloppuna suomalaismenestystä voisi tulla sprintistä, vaikka laji riskialtis onkin.

-Siinä on niin monta liikkuvaa tekijää! muistuttaa Määttä.

-Kotiyleisön ja -latujen myötä kaikki on mahdollista, tuumaa Matikainen-Kallström.

Määttä toivoo ensi vuonna pääsevänsä MM-kilpailujen tunnelmaan paikan päälle.

-Muistelemaan menneitä, hän myhäilee.

Ilman urheilijoita kilpailuja ei olisi. Siksi Määttä nostaakin urheilijan keskeiseen asemaan.

–Kaiken keskiössä on urheilija. Tulee miettiä, mikä on urheilijalle parasta, hän tiivistää. -Haastetta pitää iskeä, toteaa Matikainen-Kallström.

 

Teksti: Eeva Torttila
Kuva: Hiihtomuseo

Lue lisää