grafiikka grafiikka

Salpausselän hieno loppuhuipennus – Kerttu Niskanen distanssicupin voittajaksi

Naisten maastohiihdon 20km perinteisen kisassa suomalaisittain jännitettiin Kerttu Niskasen distanssicupin voiton puolesta. Niskanen lähtikin heti alusta pitämään hyvää vauhtia, ja hänen kilpakumppaninsa Jessie Diggins ei pysynyt samassa vauhdissa. Loppuun asti saatiin jännittää suomalaisen voiton puolesta, mutta viimeisessä J-mutkassa kuitenkin Niskanen ei pystynyt vastaamaan loppukiriin ja Norjan Anne Kjersti Kalvå kiri voittoon, Ruotsin Jonna Sundlingin ollessa toinen ja Saksan Katharina Henning kolmas. Niskanen oli lopulta viides. Tulos kuitenkin riitti distanssicupin voittoon ja lopussa suomalainen pääsikin juhlimaan kauden päätöstä kristallipallon kanssa. 

Miesten 20 kilometrin perinteisen kisassa ei juuri yllätyksiä nähty, sillä Johannes Hösflot Kläbo siivitti itsensä voittoon ennen maanmiestään Golbergia. Kolmanneksi tuli Ruotsin William Poromaa, kuuden sekunnin erolla voittajaan. Iivo Niskanen oli pitkään mitalikamppailussa mukana, mutta taipui loppukiritaistossa, ollen lopulta 9:s, jääden Kläbolle 8,6 sekuntia. Suomalaisilta nähtiin kuitenkin vahva kokonaispanos, sillä jopa kahdeksan suomalaista hiihti 30:n parhaan joukkoon. Kläbo sivusi Therese Johaugin ennätystä voitollaan. Nyt molemmat ovat voittaneet 20 henkilökohtaista kisaa kauden aikana.

Yhdistetyssä tuttu voittaja

Yhdistetyn kauden viimeisessä maailmancupin osakilpailussa mäkiosuudella nähtiin tuttu voittaja, kun norjalainen Jarl Magnus Riiber hyppäsi parhaille pisteille. Täysin yksin hän ei kuitenkaan hiihto-osuudella pääse hiihtämään, sillä Ranskan Laurent Muhlethaler lähtee jahtaamaan johtopaikkaa 21 sekunnin perästä. 

Suomen Eero Hirvonen onnistui mäkiosuudella kohtalaisesti, ja lähti ladulle kahden minuutin ja yhdentoista sekunnin takaa-ajosta. Ilkka Herola jäi mäkiosuudella yli neljä minuuttia kärkeen ja lähti nauttimaan ladulle Salpausselän tunnelmasta.

Hiihdossa Riiber ajettiin Oftebron ja llveksen toimesta kiinni. Riiber kuitenkin luotti pitkään loppukiriinsä ja hiihti voittoon 1.8 sekunnin turvin maanmiehestään Oftebrosta. Ilves tuli maaliin kolmantena 5.2 sekunnin jälkeen. Hirvonen vastasi parhaasta suomalaissuorituksesta, ollen 11:s. 

Eric Frenzel päätti uransa tähän kilpailuun. Kilpakumppaneilta nähtiinkin hieno ele, kun he muodostivat lajilegendalle kunniakujan tämän maaliin tullessa. 

Lamparter varmisti maailmancupin voittonsa jo edellispäivänä ja pääsi juhlimaan kristallipallon kanssa.

Vain yhden kierroksen mäkikisa

Salpausselän kisat päättävä miesten mäkikilpailu jäi vain yhden kierroksen mittaiseksi, kun vaikeat tuuliolosuhteet pyörittivät tapahtumia. Japanin Ryoyu Kobayashi vei voiton 136,5 metrin hypyllään, joka tuotti 145,9 pistettä. Toiseksi hyppäsi Itävallan Stefan Kraft ja kolmas oli saksalainen Carl Geiger. Kilpailun paras suomalainen oli Eetu Nousiainen, joka sijoittui kuudenneksitoista. 

Kaikki kilpailut saivat Kansainväliseltä Hiihtoliitolta paljon kiitosta ja sujuivat mainiosti.

Kuva: Tiina Inkiläinen

© 2023 Salppuri Oy