grafiikka grafiikka

Salpausselän kisat jätti alueelle miljoonia euroja

Kuva: Tiina Inkiläinen

Maaliskuussa 2023 järjestetty Salpausselän kisat toi Lahden alueelle merkittävät tuotot, vahvistaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun tekemä tutkimus. 100-vuotisjuhlakisat keräsivät Lahden Urheilukeskukselle viikonlopun aikana noin 50 000 kävijää.

Vuoden 2023 Salpausselän kisat järjestettiin poikkeuksellisesti vasta 24.–26. maaliskuuta. Samalla tapahtuma toimi maailmancupin päätösviikonloppuna ja finaaliviikonloppuna maastohiihdon, yhdistetyn ja naisten mäkihypyn osalta. Kisojen taloudellisia vaikutuksia tutkittiin Urheilun suurtapahtumat Suomessa -hankkeen aikana rakennetun suorien talousvaikutusten tutkimusmallin mukaisesti. Tutkimus on osa Sport Event Management Finland -projektin tuella tehtävää kansainvälisten urheilutapahtumien suorien talousvaikutusten tutkimusten sarjaa.

Tutkimuksesta selviää, että Salpausselän kisojen tapahtumakävijöiden ja järjestäjien kokonaiskulutus oli 6,5 miljoonaa euroa, josta yli 3,5 miljoonaa euroa oli suoraan Lahden kaupungissa lisääntynyttä kulutusta. Lukua kasvattaa vielä reilun tuhannen urheilijan, joukkueenjäsenen ja median edustajien koko kisaviikon ajan kulutus, jota ei tässä tutkimuksessa otettu huomioon. Urheiluliiketoiminnan tutkimus- ja kehitysyksikkö Sport Business by Jamk:n toteuttama tutkimus keskittyi yleisöön, josta jopa 67 % oli joko ulkopaikkakuntalaisia tai ulkomaalaisia.

Suurin kulutus Lahdessa kisa-alueen ulkopuolella kohdistui ravintoloihin, majoitukseen sekä ostoksiin esimerkiksi ruokakaupoissa ja myymälöissä. Kyselyyn vastanneista 32 % majoittui Lahden ulkopuolella, joten suuremmalla majoituskapasiteetilla voisi olla lukuihin merkittäväkin vaikutus. Tapahtuman muualle Suomeen, eli Lahden ulkopuolelle kohdentuva kulutus oli 1,47 miljoonaa euroa.

Erottuva Lahti

Perustuen Salpausselän kisojen tapahtumakokemukseen, 97 % vastaajista kokee Lahden olevan hyvä isäntäkaupunki kansainvälisten urheilutapahtumien järjestämiseksi.

– Lahti erottuu selvästi kaikista muista maailman areenoista suorituspaikkojen ja sijaintinsa suhteen. Missä muualla kävelet vartissa kisa-alueelta kaupungin keskustaan? Myös järjestäjän osaaminen ja kokemus nousivat vastauksissa esille, Salppuri Oy:n toimitusjohtaja ja Salpausselän kisojen pääsihteeri Tomi-Pekka Kolu täsmentää.

Tutkimukseen kuului osuus myös vapaaehtoisista sekä Salpausselän kisojen sosiaalisesta vaikutuksesta. Vapaaehtoisia juhlakisoissa oli yli 1 100. Heidän työnsä arvo oli yhteensä 456 000 euroa. Laskennassa on käytetty PAM matkailu- ja palvelualojen asiakaspalvelutehtävien peruspalkkaa. 93 % vapaaehtoisista olisi valmis toimimaan vapaaehtoisena Salpausselän kisoissa myös tulevaisuudessa. Yhteishenki nousi esiin suurimpana onnistumisista. 93 % lahtelaisista vastaajista kokee henkilökohtaisesti ylpeyttä siitä, että juuri Lahti järjestää tämän tapahtuman. Salpausselän kisoja leimaavat pitkät perinteet, uskollinen kävijäkunta sekä sitoutuneet vapaaehtoiset. 

Sosiaalista ja taloudellista vaikuttavuutta

Sosiaalisen vaikutuksen kysely paljastaa, että vastaajista vajaa kolmanneksen mielikuva Lahdesta kaupunkina on parantunut Salpausselän kisojen ansiosta. 41 % vastaajista ilmoitti kiinnostuksensa kasvaneen myös hiihtoa kohtaan. Tapahtuma näkyy laajasti lähialueen ulkopuolellakin.

– Suomen suurin talviurheilutapahtuma Salpausselän kisat on myös tapahtumana selkeästi alueen merkittävin TV-näkyvyyttä keräävä urheilutoimija, kisojen kaupallinen johtaja Jari Pohjonen kertoo.

Myös yleisörakenteessa on nähtävillä muutosta. Vuoden 2023 kisat tavoittivat selvästi nuorempaa yleisöä kuin aiemmat; lähes puolet lipun ostaneista oli 20–39-vuotiaita.

– Saavutetusta kehityksestä, onnistuneesta tapahtumasta ja positiivisesta tuloksesta kiitos kuuluu ennen kaikkea meidän vapaaehtoisille ja yhteistyökumppaneillemme. Koko yhteisö Salpausselän kisojen ympärillä on vertaansa vailla, eikä kokonaisuus olisi mahdollinen ilman jokaisen yksilön antamaa panosta. Vuoden 2023 kisat olivat onnistuneet kaikilla mittareilla, ja sen päälle on hyvä rakentaa nyt jatkoa, painottaa pääsihteeri Kolu.

Salppuri Oy:n yhtiökokous vahvisti vuoden 2023 tilinpäätöksen ja tuloksen tämän viikon torstaina. Tilikauden liikevaihto oli 2 537 238 euroa ja tulos 141 681 euroa.

Salppuri Oy:n hallitus jatkaa aiemmalla kokoonpanolla. Puheenjohtajana toimii Markku Haapasalmi ja varapuheenjohtajana Martti Lipponen. Muut hallituksen jäsenet ovat Lahden Hiihtoseuran Juha KoluRiikka-Maria Lemminki ja Jussi Eerikäinen, sekä Suomen Hiihtoliiton edustajina Rinna Ikola-NorrbackaIsmo HämäläinenTatu Lehmuskallio ja Lauri Kettunen.

© 2023 Salppuri Oy