grafiikka grafiikka

Salpausselkä

Veden muovaama liikunnan ja urheilun sydän

Miten nämä maastot syntyivät?

Jääkauden lopulla, noin 12 000 vuotta sitten, Suomen pinnanmuotoja myllertänyt mannerjäätikkö oli sulamassa. Yhtäkkiä ilmasto kuitenkin viileni, ja jäätikön reunan vetäytyminen pysähtyi. Jäätikön sisällä, tunneleissa ja railoissa, virtasi sulamisvesiä jäätikköjokina. Nämä jäätikköjoet kuljettivat, lajittelivat ja kerrostivat valtavia määriä soraa ja hiekkaa jäätikön reunaan. Syntyi satojen kilometrien mittainen monimuotoinen reunamuodostuma, Salpausselkä.

Kun jäätiköstä irronneet, soraan ja hiekkaan hautautuneet jäälohkareet sulivat niille sijoilleen, muodostui jyrkkärinteisiä suppakuoppia. Suppamaastoon syntyi luontevasti urheilun ja liikunnan sydän, Salpausselän stadion ja mäkimonttu. Uniikki luonto on yli sadan vuoden ajan inspiroinut ihmisiä hyvinvointia edistävään liikuntaan, mutta myös rajoja haastavaan urheiluun ja kovaan kilpailuun.

Urheilukeskuksen alue on yksi Salpausselän ja Salpausselkä UNESCO Global Geopark -alueen hienoimpia kohteita. Aikojen saatossa Urheilukeskus on kehittynyt kymmenien lajien ympärivuotiseksi harrastus- ja kilpailupaikaksi. Hiihtostadion on luokiteltu myös valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, johon kuuluvat muun muassa kenttä, katsomot ja hyppyrimäet. Paikka on merkittävä niin rakennustaiteellisesti kuin osana lahtelaista ja suomalaista kulttuuri- ja urheiluhistoriaa.

Lahdessa Salpausselän ainutlaatuinen maasto tarjoaa alustan monipuolisille ja vaativille kilpaladuille. Kisatulikukkula, ja jyrkästi kaartava J-mutka kukkulan kupeessa on yksi Lahden kisalatujen tunnetuimmista kohdista – parhaatkaan hiihtäjät eivät aina onnistu pysymään pystyssä.

Oletko sinä kuullut ajasta, jolloin 50 kilometrin kilpailu hiihdettiin mutkitellen Salpausselän monimuotoisessa maastossa? Salpausselän legendaariset urheilupaikat eivät rajoitu vain Urheilukeskuksen alueeseen. Hyppyrimäkien takana avautuu talvisin ”hiihtäjän taivas”, jonka ladut johtavat Salpausselän päällä kohti Messilää ja Etelä-Suomen korkeinta kohtaa, 223 metriin kohoavaa kallioista Tiirismaata. Kymmeniä vuosia sitten maasto oli kilpailukäytössä, vaikka latureitistöä ei vielä ollut. Nykyinen moderni reitistö sen sijaan palvelee aktiivisesti liikkuvaa ja itseään haastavaa hiihtokansaa.

Geopark on yhtenäinen maantieteellinen alue, joka sisältää kansainvälisesti merkittäviä geologisia kohteita. Se kertoo maiseman ja maastonmuotojen syntytarinaa sekä nostaa esille alueen kohteita, tuotteita ja palveluita. Alueen luonnon ja kulttuuriperinnön vaaliminen, paikallisidentiteetin vahvistaminen sekä kestävän kehityksen edistäminen ovat geopark-alueiden keskeisiä tavoitteita. Salpausselkä UNESCO Global Geopark kuuluu UNESCOn maailmanlaajuiseen geologisesti arvokkaiden alueiden verkostoon.

© 2023 Salppuri Oy