grafiikka grafiikka

Uskomaton yleisö huudatti urheilijat huippusuorituksiin

Lauantaiaamu starttasi maastohiihdon perinteisen sprintin merkeissä. Naisten finaalissa nähtiin tiukka otatus, kun Norjan Kristine Stavås Skistad ja Ruotsin Jonna Sundling tulivat maalisuoralle aivan samaa tahtia. Lopussa kuitenkin norjalainen oli hieman parempi, taivuttaen ensimmäisenä maaliin vain 0.13 sekunnin turvin. Kolmanneksi itsensä hiihti Tiril Udnes Weng kuuden ja puolen sekunnin erolla voittajaan. Parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Kerttu Niskanen, joka oli lopputuloksissa 11:s.

Sprinttikauden päätteeksi finaalin neljäs, Maja Dahlqvist, voitti sprintin kokonaismaailmancupin ja sai kotiin viemisiksi kristallipallon. 

Miehissä ei juuri yllätyksiä nähty, sillä Johannes Høsflot Klæbo liiteli päivän päätteeksi voittoon. Sprinttifinaali oli muutenkin norjalaisjuhlaa, sillä kuudesta finaalistista jopa viisi oli kotoisin vuonomaasta. Norjalaisten ilakointia tuli kuitenkin häiritsemään Ruotsin Calle Halfvarsson, joka kiilasi itsensä norjalaisrintaman väliin, saavuttaen hopeaa 0.75 sekunnin erolla voittajaan. Erik Valnes oli päivän pronssimitalisti, tullen maaliin 0.93 sekuntia maanmiehensä jälkeen.

Karsinnan kolmonen ja Suomen joukkueen juniori Niilo Moilanen oli eränsä johdossa, kunnes kaatui J-mutkassa. Tämä ei Salpausselällä ensi kertaa kisannutta Moilasta kuitenkaan lannistanut, vaan hiihtäjä saapui haastatteluun hymyileväisenä. 

“Ei Salppuria ole turhaan kehuttu. Mahtava tunnelma ja mökki oli täynnä, mikäs tämän parempaa urheilujuhlan tuntua”, Moilanen summasi lauantain ilmapiiriä.

SUomalaiset lähestyvät kärkisijoja yhdistetyssä

Maailmancup-kauden toiseksi viimeinen yhdistetyn mäkikilpailu jätti kutkuttavan tilanteen ladulle. Kärkeen hyppäsivät Kristjan Ilves, Ryota Yamamoto ja Jarl Magnus Riiber. Maailmancupin johtokolmikko lähti ladulle takaa-ajoasemissa: Johannes Lamparter +1,58 min, Julian Schmid +1,56 min ja Jens Luraas Oftebro +1,30 min.

Ilkka Herolan ja Eero Hirvosen erot kärkeen olivat +1,34 min ja +1,38 min ennen 10 km hiihtoa.

Hiihto-osuudella oli suomalaisittain paljon jännitettävää. Herola ja Hirvonen hiihtivät pitkään ryhmässä, joka taisteli pronssimitalista. Viimeisillä kilometreillä Herola irtosi yhdessä Norjan Jens Lurås Oftebron kanssa ryhmästä, ja taistelu kolmannesta sijasta käytiin aivan viime metreille saakka – tällä kertaa päättyen norjalaisen hyväksi. 

Hirvonen vastasi myös hyvästä suomalaisvireestä, sijoittuen viidenneksi. Kisan voitti Norjan Riiber 1.7 sekunnin erolla Viron Ilvekseen.

Itävalta voitti legendaarisen joukkuemäen

Itävallan joukkue oli suvereeni miesten joukkuemäessä. Itävalta johti kisaa jo ensimmäisen kierroksen jälkeen 24 pisteellä, ja onnistui toisella kierroksella vielä kasvattamaan johtoaan 26 pisteeseen. Itävalta hyppäsi joukkueella Daniel Tschofenig, Michael Hayböck, Jan Hörl ja ankkurinaan Stefan Kraft. Muut palkintokorokesijat menivät Sloveniaan ja Puolaan. Suomi sijoittui kahdeksanneksi joukkueella Antti Aalto, Eetu Nousiainen, Vilho Palosaari ja Niko Kytösaho.

Illan kruunasi Reissu Ruodin tarjoama upea ilotulitus. Huomenna sunnuntaina vietetään kilpailujen päätöspäivää. Muistathan, että Suomessa siirrytään kesäaikaan ja kelloja siirretään yöllä tunti eteenpäin.

Kuva: Janina Pitkänen

© 2023 Salppuri Oy