Salpausselän kisaviikonloppuun saatiin dramaattinen päätös, kun mäkikisa päättyi loistokkaaseen hyppyyn ja kaatumiseen. Kisan voitton vei lopulta Norjan Robert Johansson.

Norjan Halvor Egner Granerud johti kisaa ensimmäisen kierroksen jälkeen kymmenellä pisteellä. Maailmancupia johtavan Granerudin voitto oli sinettiä vaille valmis. Granerud hyppäsikin viimeisellä kierroksella loistokkaan 137,5 metrin hypyn, joka jäi vain puoli metriä mäen mäkiennätyksestä. Korkealta alas tullut Granerud kuitenkin kaatui hyppynsä. Granerud nousi heti hyppynsä jälkeen yli ja käveli omin jaloin pois montusta. Granerud oli lopulta kisan neljäs.

– Harmittaa, että Halvor teki hyvän hypyn, mutta kaatui. Minulle kisa oli kuitenkin hyvä. Viimeiset viikonloput ovat olleet minulle hyviä ja toivon, että pystyn jatkamaan edistymistäni ja saada vielä enemmän itseluottamusta, sanoo voittaja Robert Johansson.

Kärki oli tasainen ensimmäisen kierroksen jälkeen, ja toisella kierroksella ratkottiin paljon. Muut palkintokorokesijat menivät lopulta Saksaan, kun Markus Eisenbichler oli toinen ja Karl Geiger kolmas.

— Hyppyni oli todella hyvä, mutta alastulo oli kamala. Mutta hyppyni ovat parantumassa, joten olen iloinen, sanoo Markus Eisenbichler.

– Päivä oli hyvä ja on mukava juhlia joukkuetoverini kanssa. Pidän tästä mäestä todella paljon, sanoo Karl Geiger.

Kisa käytiin sumuisissa, mutta tasaisissa olosuhteissa, ja hyppääjille oli tarjolla pieniä vastatuulia. Ensimmäisellä kierroksella nähtiin kova karsiutuminen, kun lauantain voittojoukkuueessa hypännyt Norjan Marius Lindvik jäi toiselta kierrokselta.

Kisaa ennen käytiin perjantaillalta peruuntunut karsinta. Karsinnan voitti Puolan Piort Zyla, mutta kisassa Zylan hypyt eivät aivan riittäneet mukaan kärkitaistoon.

Niko Kytösaho oli parhaana suomalaisena 24. 121 ja 120 metrin hypyillään. Kytösaho oli ainoa suomalainen, joka ylsi toiselle kierrokselle. Muiden suomalaisten kilpailu päättyi yhteen kierrokseen.

– Teknisesti ihan hyvää tekemistä, mutta tosi paljon myöhällä oli hypyt. Kohtalainen päivä, kommentoi Kytösaho päivän suoritustaan.

 

Kuva: Janina Pitkänen