Teksti:

Arto Määttä

Kuva:

Pepe Korteniemi

Iivo Niskanen oli jälleen Salpausselän kisojen kuningas. Suomalainen voitti miesten 15 kilometrin perinteisen kilpailun lopulta selkeästi. Niskanen ratkaisi voittonsa viimeisillä kilometreillä. Vauhdinjakoon vaikutti tänään myös ensimmäisen kierroksen kaatuminen.

– Minun piti aloittaa varovasti, koska olin vielä vähän ruosteessa olympialaisista. Taktiikka oli tänään säästää energiaa, jota minulla oli mielestäni liikaa jäljellä tankissa, kun ylitin maaliviivan, Niskanen kertasi kisaansa.

Vielä 11,5 kilometrin kohdalla Niskanen oli kilpailussa vasta kolmantena. Eroa kärkeen silloin oli ainoastaan 1,5 sekuntia, mutta maalissa suomalainen voitti 17,6 sekunnin erolla ennen Norjan Johannes Hösflot Kläboa, joka eilisen voiton lisäksi nappasi kympin perinteisen toisen sijan.

– Tietysti oli mukavaa saada seurata häntä (Niskasta) melkein kaksi kierrosta. Kokeilin tätä erilaista taktiikkaa tänään ja olen tyytyväinen tulokseen, Kläbo kertoi haastattelussaan.

Kolmanneksi kisassa sijoittui Ruotsin William Poromaa, joka hävisi ainoastaan 0,4 sekunnilla toisen sijan Kläbolle, Ruotsalaisella palkintokoroke oli ensimmäinen maailmancupissa. Neljänneksi Alexey Chervotkin ja viidenneksi jäi Alexander Bolshunov, joka nappasi Pekingin olympialaisista peräti viisi mitalia.

– On mahtavaa päästä vihdoin palkintokorokkeelle. Kauden alku oli vaikea, mutta on hienoa saada tuloksia lopussa. Meidän poikien on noustava, sillä naiset menestyvät hyvin, Poromaa iloitsi kisan jälkeen.

Päivän suomalaisiin onnistujiin lukeutui Ristomatti Hakola, joka oli upeasti kilpailun kymmenes. Häviten Niskaselle maalissa lopulta hieman päälle minuutin. Muista suomalaisista maailmancupin pisteille pääsivät Perttu Hyvärinen (13.), Ville Ahonen (22.), Lauri Vuorinen (27.) ja Markus Vuorela (28.).