Saanko esitellä Salpausselän kisojen konkari Kari Ahosen, joka on tänä vuonna jo 50. kertaa toimitsijana!

Kari Ahonen on kotoisin Orimattilasta ja vieraili Salpausselän kisoissa jo pikkupoikana. Ensimmäinen työpesti oli vuonna 1971, kun Kari oli varusmiehenä Hämeen ratsujääkäripataljoonassa eli ”kisapataljoonassa” ja toimi silloin armeijan harmaissa kisojen pääportilla lipuntarkastajana. Seuraavana vuonna Kari olikin kovin erilaisessa tehtävässä, sillä kilpahiihtäjänä hänet värvättiin latupartioon.

”Muistan hyvin, kun hiihdimme latupartiossa 50 kilometrin loppuosuutta ja Juha Mieto meni meidän edellämme. Mieto yritti patistaa meitä ohittamaan, kun hänen ”seipäänsä” eivät luistaneet minnekään. Hän saapui maaliin viimeisenä ja sauvoi suoraan suihkuun sukset jalassa.”

Noin kymmenen vuoden latupartiouran jälkeen Kari Ahonen siirtyi kenttäalueen järjestysmiesten päälliköksi. Vuonna 2017 Karin seuraajaksi tuli hänen lankomiehensä ja Kari jäi kakkosmieheksi.

”Hurjinta oli silloin, kun mäkimonttu oli täynnä Toni Niemistä fanittaneita teinityttöjä, jotka alkoivat iltamäessä pakkautua montun aitoja vasten. Silloin oli toimittava nopeasti ja avattava portteja.”

Kari Ahonen nauttii edelleen kisoissa työskentelemisestä, mutta toivoo lisää nuoria vapaaehtoisiksi. ”Me konkarit voitaisiin siirtyä kunniagalleriaan, sillä eihän kaikkien tarvitse olla 50 vuotta toimitsijana”, nykyään Hollolassa asuva Kari totesi naurahtaen.

”Parasta Salpausselällä on tunnelma, se ja hyvä toimitsijatiimi ovat vetäneet näihin hommiin vuosi toisensa jälkeen. Aktiivihiihtäjänä on hienoa myös seurata maailman huippuja läheltä, miten he toimivat ja veryttelevät, sitä ei näe telkan edessä sohvalla makoillessa. Toivottavasti jo ensi vuonna saadaan taas katsomot täyteen kannustavaa hiihtokansaa!”

Kari Ahonen sai kuvaan seurakseen norjalaiset Therese Johaugin, Helene Marie Fossesholmin ja Heidi Wengin, jotka olivat juuri valloittaneet Salpausselän palkintopallit.