Kirjoittanut Salpausselän kisoissa vapaaehtoisena työskentelevä Kirsi Ranin.

Salpausselän kisat viettävät 100-vuotisjuhlaa vuonna 2023. Sadan vuoden aikana kisat ovat jääneet järjestämättä vain kolme kertaa, kerran lumen vähyyden ja kaksi kertaa sodan vuoksi.

Kisoissa eletään koronaturvallisissa kuplissa

Tänä vuonna kisat voidaan pitää, mutta poikkeusjärjestelyin. Se tarkoittaa samanlaisia toimenpiteitä kuin muillakin maailmancup-paikkakunnilla korona-aikana. Yleisö ei pääse katsomoihin eikä ladunvarteen. Kaikki urheilijat ja heidän kanssaan mahdollisesti tekemisissä olevat ihmiset koronatestataan.

Salpausselän kisojen pyörittämiseen osallistuu iso joukko vapaaehtoisia, tänä vuonna hieman vähemmän kuin tavallisesti, mutta silti yli 800 ihmistä. Vapaaehtoiset eivät kohtaa toisiaan, vaan kaikki toimivat joko punaisessa, sinisessä tai keltaisessa kuplassa.

Miten tämä toimii käytännössä?

Ilmoittauduin vapaaehtoiseksi ja sain homman kisojen viestintäpalveluissa. Alueelle ei ollut asiaa ennen testausta. Ystävällinen Mehiläisen testausporukka kysyi, kummasta sieraimesta haluan testin otettavan, mutta sillä ei todellakaan ollut väliä. Tärkeintä oli, että negatiivinen testitulos tuli parissa tunnissa ja pääsin akkreditoitumaan.

Akkreditointi eli kisoihin virallisesti ilmoittautuminen tapahtuu myöskin kuplittain. Minut ohjattiin pleksin eteen keltaisen kuplan tiskille, jossa tarkistettiin testitulokseni ja tarkemman terveyskyselyn vastaukseni. Sain kisapassin väri- ja aluekoodeineen kaulaani ja sen jälkeen minut ohjattiin omaan kuplaani.

Etsin kisojen viestintäpalvelujen päällikköä, Suomen Hiihtoliiton viestintäpäällikköä Soili Hirvosta, joka saattaa olla kisojen kiireisin nainen. Tunnistaminen ei ollut niin helppoa, sillä kaikilla sisätiloissa olevilla oli maskit päällä. Lähdin varustamaan mediakeskusta, jossa pöydät eivät ole tiiviissä jonoissa, vaan jokainen toimittaja saa oman pulpetin. Heidät on kaikki myös testattu ennen kuin ovat päässeet alueelle. Maskit sekä käsidesin käyttö ovat pakollisia mediakeskuksessa – ja koko kisa-alueella muutenkin.

Ei asiaa punaiseen kuplaan

Kävin myös kurkkaamassa joukkueiden huoltoaluetta. Siellä oli jo monen joukkueen rekat parkissa, mutta portilla vartija ja selkeä kyltti: punainen kupla. Niinpä tyydyin vain ottamaan kuvan aidan ulkopuolelta, sillä minulla ei ”keltaisena” ollut pääsyä punaisen kuplan alueelle.

Oman kuplani portille sattui samaan aikaan kansainvälisten joukkueiden jäseniä. Portinvartija selitti ystävällisesti, miten he pääsevät oman kuplansa portille. Ei mukinoita, kaikille systeemi oli selvää. Koronaturvallisuudesta ei ole varaa tinkiä.

Tulossa on jälleen lahtelaiset, parhaat mahdolliset kisat! Me vapaaehtoiset tuemme onnistumisia hymyilemällä maskin takaa.