Teksti:
Topias Mikkonen

Kuva:
Janina Pitkänen

Itävallan Stefan Kraft liiteli ylivoimaiseen voittoon Salpausselän kisojen avauskilpailussa perjantaina. Hän oli ensimmäisen kierroksen jälkeen toisena, mutta toisen kierroksen 131 metrin mittainen hyppy, joka oli myös koko kilpailun pisin, siivitti hänet voittoon reilulla 15 pisteen erolla toiseksi tulleeseen Norjan Halvor Egner Granerudiin.

Granerud voitti tiukassa taistossa kakkosijasta Puolan Pitor Zylan hienoisella 0,2 pisteellä. Neljänneksi, vain kymmenyksen Zylalle hävinneenä, hyppäsi Markus Eisenbichler. Kun maailmancupia johtava Karl Geiger jäi viidenneksi ja toisena majaileva Ryoyu Kobayashi seitsemänneksi, avautui kokonaistilanteessa kolmantena olevalle Granerudille mahdollisuus kamppailla kokonaiskilpailun voitosta viimeisissä osakilpailuissa.

– Viimeisestä kahdeksasta kilpailusta pitänee voittaa viisi tai kuusi ja olla lopuissa palkintokorokkeella. Stefan oli tänään kova, mutta ilman ensimmäisen kierroksen alastulon horjahdusta olisin voinut antaa painetta, norjalainen veisteli.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen kilpailua johti sensaatiomaisesti Itävallan Ulrich Wohlgenannt, jonka ensimmäisen kierroksen hyppy kantoi 126 metriä. Lopputuloksissa uran parhaaseensa yltänyt itävaltalainen oli lopputuloksissa sijalla kuusi.

Salppurin yleisö sai myös nauttia makeista suomalaissuorituksista. Antti Aalto oli 121- ja 122,5-metrisillä hypyillään paras suomalainen ja tuli 17:nneksi. Hyvä vire Pekingistä sai jatkoa kotiyleisön edessä.

– Lahdessa on aina kiva hypätä. Ennen Pekingiä meillä oli hyvä harjoitusjakso, joka alkaa näkymään. Vaikka meni hyvin, niin onneksi jäi myös jotain parannettavaa.

Eetu Nousiainen oli ensimmäisen kierroksen jälkeen peräti kymmenentenä, mutta lopputuloksissa jäi Aallon taakse 18:nneksi, joka sekin on Nousiaisen uran paras maailmancupsijoitus.

Mäkihypyn maailmancupin pisteissä paras suomalainen Niko Kytösaho joutui jäämään pois Pekingin kisoista koronatartunnan vuoksi. Kova harjoittelu kotimäestä tuotti tänään vain 107,5-metrisen hypyn, johon lahtelainen oli hyvin pettynyt.

– En käsitä, mitä tuossa tapahtui. Totta kai tämähän on sellainen kauden kohokohta, ja on hienoa päästä hyppäämään kotona. Sunnuntaina voidaan odottaa todella paljon parempaa.