Teksti: Topias Mikkonen

Pääkuva: Touho Häkkinen

Lauantaina 23.1. Norja vei maastohiihdossa kaikki palkintopallisijat sekä ykköspaikan yhdistetyn parisprintissä ja mäkihypyn joukkuemäessä. Sunnuntaina muilla on näytön paikka, kun vuorossa ovat naisten ja miesten viestihiihdot sekä yhdistetyn ja mäkihypyn henkilökohtaiset kilpailut.

 

Lauantain suksienvaihtokilpailu ei jättänyt epäselvyyksiä siihen, ovatko norjalaiset kunnossa kilpailutaukonsa jälkeen. Suvereenit esitykset sekä miehissä että naisissa nostavat esiin kysymyksen: onko muiden maiden hiihtäjillä mitään mahdollisuuksia sunnuntaisissa viesteissä?

Norja lähtee naisten viestiin joukkueella Tiril Udnes WengTherese JohaugHelene Marie FossesholmHeidi Weng. Tämä on myös joukkueen hiihtojärjestys. Lauantaina 14:nneksi sijoittunut T. Weng on laitettu rauhalliselle avausosuudelle pitämään Norjan mukana, jotta skiathlonin kärkikolmikko voi viimeistellä kilpailun tyylillä.

Edellisessä arvokisaviestissä Norja jätettiin tylysti hopealle. Ruotsin joukkue ankkurinaan Stina Nilsson pystyi Seefeldissä kirimään voittoon. Nyt Nilsson ei ole mukana, mutta uuden sukupolven sprintterit, kuten Tour de Skillä normaalimatkan kilpailun voittanut Linn Svahn, ovat vahvoja Norjan ankkurivaihtoehtoihin verrattuina. Jos Charlotte Kalla ja Ebba Andersson onnistuvat pitämään joukkueensa mukana, sinikeltaisilla on mahdollisuudet voittoon.

Palkintopallisijasta tulevat kamppailemaan myös Venäjän, Suomen ja Yhdysvaltojen joukkueet. Norjalaisten poissaolo maailmancupista avasi monille uusille nimille mahdollisuuden nousta kärkisijoilla kuluvalla kaudella. Tulosten valossa Yhdysvaltojen Rosie Brennan on nostanut tasoaan hurjasti. Samaa voidaan sanoa kokeneesta Jessie Digginsistä, joka johtaa tällä hetkellä henkilökohtaista maailmancupia. Suomen ja Venäjän tasaiset joukkueet pyrkivät irtoamaan Yhdysvalloista kahdella muulla osuudella.

Miehissä Norja on myös lauantain perusteella selvä ennakkosuosikki, vaikka Lahden kilapilut väliin jättävä sprinttiraketti Johannes Hösflot Kläbo ei ole ankkuroimassa joukkuettaan. Vahva panos skiathlonissa – viisi kuuden joukossa – osoitti sen, että muut saavat tehdä ihmeitä, mikäli haluavat haastaa Norjan sunnuntain viestissä.

Venäjä on Norjan ainoa kunnollinen haastaja. Venäläiset hallitsivat etenkin miesten maailmancupia mielin määrin, kun norjalaiset eivät olleet mukana. Suksienvaihtokilpailussa kaatunut Alexander Bolshunov pystyi ainoana vastaamaan norjalaisten hurjaan lentoon. Toisaalta, Dennis Spitsov sekä Andrey Melnichenko ovat erittäin varteenotettavia vapaan hiihtotavan menijöitä, ja Evgeniy Belov on ollut erinomainen perinteisellä tällä kaudella.

Kun Ranskan joukkueessa on useita poisjääntejä, Suomi on selvä suosikki kolmospaikkaa ajatellen. Joni Mäki on väläytellyt hyvää sprinttikuntoa, mikä kielii siitä, että Suomella voisi olla mahdollisuus nousta palkintokorokkeelle, vaikka ratkaisu menisi loppukiriin.

Iivo Niskanen hiihtää sunnuntaina miesten viestissä Suomen kolmannen osuuden.

 

Jatkuuko Riiberin “Salppurikirous”?

Yhdistetyssä Norjan Jarl-Magnus Riiber on ollut ylivoimainen parin viime kauden ajan. Salpausselkä on kuitenkin ollut hänelle vaikea paikka, eikä hän ole esimerkiksi suksen irtoamisen vuoksi onnistunut henkilökohtaista kisaa Lahdessa voittamaan. Riiber oli odotetun vahva parikisassa, mutta varakilpailun 114 metrin hyppy jättää todellisen tason arvailujen varaan. Jos joku muu mielii voittaa, ratkaisu tulee tehdä aikaisin, sillä loppukirissä Riiberiä tuskin pystytään kaatamaan.

Muita voittajasuosikkeja ovat saksalaiset Eric Frenzel, Fabian Riessle ja VInzenz Geiger sekä uransa ensimmäistä henkilökohtaista voittoa tavoitteleva Suomen Ilkka Herola. Saksalaiset ovat olleet Lahdessa aina vahvoja ja ovat poikkeuksetta ainakin yhden miehen vahvuudella palkintokorokkeella. Viime aikoina heidän voittojensa tiellä on ollut Riiber, jonka päihittäimiseksi ei ole ainakaan lauantain parisprintin perusteella löytynyt ratkaisua. Herolan raju matkavauhti voisi olla siihen hyvä vaihtoehto. Hän on pitkään ollut kiertueen parhaimpia hiihtäjiä ja on aina voittotaistelussa, kun hyppy onnistuu edes jotenkin.

Yllättäjiä sunnuntain kisassa voivat olla hyvään hyppykuntoon äitynyt italialainen hiihtokone Alessandro Pittin sekä kaksi kertaa toiseksi Salpausselällä yltänyt ja tällä kaudella ladulla nopeinta vauhtia pitänyt Eero Hirvonen.

Eero Hirvonen on onnistuessaan mäessä sunnuntain voittajaehdokkaita.

 

Puola ja Saksa vastaan Granerud

Lauantain joukkuemäessä Norja onnistui katkaisemaan maailmancupia johtavan Halvor Egner Granerudin johdolla Itävallan voittoputken. Henkilökohtaista cupia johtava Granerud onkin suurin voittajasuosikki sunnuntain kilpailussa. Launtaina Puolan joukkueen toiseksi johdattaneet maailmancupissa sijoilla 3–5 majailevat Kamil Stoch, David Kubacki ja Piotr Zyla lähtevät tosissaan haastamaan Granerudia. Muiden maiden hyppääjistä cupin kakkonen Markus Eisenbichler sekä Lahdessa edukseen esiintyneet Itävallan Stefan Kraft ja Slovenian Peter Prevc ovat myös varteenotettavia kilpailijoita sunnuntai-illan suurmäen kilpailussa.

 

Kisoja voit seurata televisiosta sekä lahtiskigamesin sosiaalisen median kanavilta. Paikanpäälle saapuminen on ehdottomasti kiellettyä vallitsevan koronatilanteen takia.