Teksti: Topias Mikkonen

Pääkuva: Janina Pitkänen

Järjestyksessään 96. Salpausselän Kisat saatiin suunnuntaina 24.1. onnistuneesti päätökseen. Kisat olivat maailmancupiin palanneiden norjalaisten näytöstä: lauantaina kaikki otettavat voitot ja palkintokorokesijat menivät vuonomaahan, ja sunnuntaina huipputahti jatkui viestihiihtojen ja henkilökohtaisen mäkihypyn voitoilla. Japanin Akito Watabe pystyi sunnuntain yhdistetyn kilpailussa katkaisemaan norjalaisjuhlat kukistamalla Jarl-Magnus Riiberin. Norjalaisjuhlien ohessa Salppurissa nähtiin tänäkin vuonna tukku uusia nimiä ja huippuonnistujia.

Maastohiihto

Helene Marie Fossesholm

Vasta 19-vuotias Helene Marie Fossesholm on noussut tällä kaudella raketin lailla koko hiihtomaailman tietoisuuteen. Salpausselän kisoissa hän osoitti, että erinomaiset tulokset Norjan mestaruuskisoista eivät olleet sattumaa. Lauantaina skiathlonissa Fossesholm oli jopa yllättävän vahva, kun hän onnistui nappaamaan toisen sijan häviten hiihtokuningatar Therese Johaugille 15 kilometrin matkalla alle puoli minuuttia. Sunnuntain viestistä olikin lupa odottaa samaa, ja nuori norjalainen varmisti kolmososuudella joukkueensa voiton kellottamalla nopeimman vapaan hiihtotavan osuusajan. Viikonlopun huippuhiihdoillaan hän on nostanut itsensä ensi kuussa alkavien Oberstdorfin MM-kisojen mitalisuosikkien joukkoon.

– MM-kisoja varten aion treenata hyvin, kun Falunista pääsen kotiin. En usko, että Thereseä pystyn kuitenkaan haastamaan, sillä hän on niin kovassa kunnossa, Fossesholm ajattelee tulevasta.

Viimeistään Lahdessa Helene Marie Fossesholm  (keskellä) nosti nimensä kaikkien huulille. (Kuva: Janina Pitkänen)

Suomen miesten viestijoukkue

Maastohiihdon maailmancupia hallinnut Alexander Bolshunov joutui nöyrtymään sunnuntaina miesten viestin ankkuriosuudella, kun Suomen sprinttitykki Joni Mäki oli häntä vahvempi. Mäki tuli toisena maaliin ja varmisti suorituksellaan Suomelle historiallisen palkintopallisijoituksen miesten viestissä. Ensimmäisellä osuudella näytti kuitenkin siltä, että Suomi olisi jäämässä neljänneksi. Perttu Hyvärinen hävisi kärjelle parikymmentä sekuntia ja jätti seuraavan osuuden hiihtäjän, Ristomatti Hakolan, kinkkiseen paikkaan. Hakola ja hänen jälkeensä hiihtänyt Iivo Niskanen nostivat Suomen huippuhiihdoillaan toiseksi ennen viimeistä vaihtoa. Aiemmin loppukiri on ollut Suomen miesten akilleenkantapää. Mäen suoritus osoitti sen, että nyt sekin palanen on kohdallaan, ja Suomi tulee tosissaan taistelemaan mitaleista myös Oberstdorfin MM-laduilla.

Suomen miehet tulevat kamppailemaan viestimitalista Obestdorfissa. (Kuva: Jesse Väänänen)

Yhdistetty 

Ryota Yamamoto ja Akito Watabe

Japanin parisprinttijoukkue Ryota YamamotoAkito Watabe nousi lauantaina maan historian ensimmäisen kerran kyseisessä kilpailumuodossa palkintokorokkeelle. Watabe on ollut pitkään huipulla veljensä Yoshito Wataben kanssa, mutta he eivät maailmancupissa olleet yltäneet koskaan kolmen parhaan joukkoon. A. Watabe viimeisteli upean viikonloppunsa sunnuntaina henkilökohtaisen kilpailun ykköstilalla. Hän osoitti olevansa vahvassa hiihtokunnossa, sillä edes maailmancupin kärkimies, Norjan Jarl-Magnus Riiber, ei pysynyt sunnuntaina miehen perässä. Yamamoto ei ole Wataben tapaan ollut pitkään esillä. Lahdessa hän oli jokaisella mäkiosuudella paras, ja aiemmin hyvät suoritukset vesittänyt hiihto-osuuskin sujui mallikkaasti. Sunnuntain henkilökohtaisessa kilpailussa hän löysi hyvän vireen ladulla ja pystyi nousemaan uransa ensimmäistä kertaa palkintopallille maailmancupissa.

Akito Watabe (vasemmalla) ja Ryota Yamamoto olivat huippuiskussa Salpaussselän viikonloppuna. (Kuva: Janina Pitkänen)

Mäkihyppy

Robert Johansson ja Norjan joukkue

Joukkuemäessä Norja vei nimiinsä tiukan kilpailun Puolaa vastaan. Vaikka Halvor Egner Granerud ja Robert Johnasson ovat olleet kauden huippunimiä, ei maailmancupin kärkikahdeksikossa ole muita norjalaisia. Samat nimet olisivat olleet myös sunnuntaina henkilökohtaisen kilpailun kaksi parasta, mikäli Granerud olisi vain pysynyt toisen hyppynsä pystyssä. Haamuhyppynsä kaatumisesta huolimatta hän sijoittui neljänneksi, mikä kuvastaa tämänhetkisiä voimasuhteita erinomaisesti; Granerud taistelee voitosta jopa kaatuessaan. Johansson, joka on useaan kertaan ollut podiumilla, voitti joukkuetoverinsa Salpausselällä kauden ensimmäisen kilpailunsa. Hän otti voiton silloin, kun se Granerudilta oli saatavilla.

Robert Johansson vei sunnuntaina henkilökohtaisessa kilpailussa pisimmän korren. (Kuva: Pepe Korteniemi)

Lauantain joukkekilpailussa kaksi muutakin hyppääjää, Marius Lindvik ja Daniel Andre Tande, venyivät huippusuorituksiin. Tande jatkoi sunnuntaina henkilökohtaisessa kisassa hyvää menoaan ollen kuudes, kun taas Lindvik jäi ulos toiselta kierrokselta. Norjan mahtavan panoksen täydensivät joukkuekilpailun ulkopuolelle jääneet Johan Andre Forfang ja Thomas Aasen Markeng, jotka kumpikin hyppäsivät sunnuntaina kahdenkymmenen parhaan joukkoon.