35 000 vierasta nautti viikonloppuna Salpausselällä lumisateesta, tuulesta, auringosta, talviurheilusta, oheisohjelmasta ja huikeasta tunnelmasta.

”Se, että saimme näissä olosuhteissa järjestettyä Suomen suurimman talviurheilutapahtuman, joka oli täynnä kansanjuhlafiilistä ja sitä kuuluisaa Salppurin henkeä. Iloisia hetkiä ja yhteisöllisyyden tunnetta, joka vallitsi tapahtumassa koko viikonlopun”, Salpausselän kisojen pääsihteeri Tomi-Pekka Kolu kertoo kiitollisena.

”Olimme kuitenkin viime hetkille asti epävarmoja siitä, voidaanko yleisötapahtumaa edes järjestää. Tästä syystä olimme jo aiemmin tehneet päätökset siitä, että tuotanto tehdään kevyemmin kuin mitä alkuperäiset suunnitelmat olivat. Jätettiin isommat kuviot siis ensi vuodelle!”

Alueen tunnelmaa ja oheisohjelmaa kehuttiin. Eniten kritiikkiä tuli ruokapisteiden ja sisäänpääsyn jonoista.

”Palautteet olivat aiheellisia. Kaikki käydään sisäisesti läpi, otetaan oppia ja kehitetään ja parannetaan ensi vuoden juhlakisoihin”, Kolu vakuuttaa.

Urheilun riemujuhlaa

Lauantai helli auringolla, mutta etenkin sunnuntai oli urheiluhullun suomalaiskansan pääpäivä. Iivo Niskanen huudatti yleisöä ja metelistä saivat lisäpotkua myös muut urheilijat. Norjan Johannes Høsflot Klæbo oli todennut kilpakumppanilleen, ettei tällainen meteli olisi mahdollista Holmenkollenilla. Klæbo palkitsikin suuren suomalaisen fanijoukkonsa heittämällä pipoja yleisöön.

Kaikki urheilijat olivat mykistyneitä metelistä pitkään kestäneen hiljaisuuden jälkeen. ”Täydellinen viikonloppu”, viesti useampikin osallistuja.

”Näin vakavana maailman aikana toivon, että pystyin omalla suorituksellani antamaan elämyksiä ja vähän muuta ajateltavaa”, Iivo Niskanen totesi stadionhaastattelussaan.

Ei pelkkää hyvää

Onnistunutta kisaviikonloppua varjosti Venäjän hyökkäys Ukrainaan. FIS Council on yksimielisesti päättänyt, ettei se kiellä tai rajoita venäläisurheilijoiden osallistumisoikeutta FISin alaisiin kilpailuihin, joten vahvasta yleisöpalautteesta huolimatta myös venäläiset saivat osallistua Lahdessa järjestettyihin maailmancupin osakilpailuihin. Kisaorganisaatio poisti kuitenkin FISin esityksen mukaisesti kisojen alueelta ja seremonioista Venäjän liput ja maatunnukset.

”Urheilijoiden kansallistunnus on Venäjä, mutta liput ja maatunnukset poistettiin kisojen kanavista, kisapaikalta ja dokumenteista. Urheilijoiden vaatetus on herättänyt kysymyksiä, samoin kuin televisiolähetysten grafiikat, mutta näihin meillä ei valitettavasti ollut vaikuttamismahdollisuutta ennakkoon”, Kolu avaa.

”Salpausselän kisat ei hyväksy Venäjän toimia ja olemme tapahtuneesta luonnollisesti syvästi pahoillamme.”

Terveysturvallisesti

Terveysturvallisuustoimet olivat kisoissa tiukempia, kuin alueellisten määräysten mukaan olisi ollut välttämätöntä.

”Keskityimme ennaltaehkäiseviin toimiin, joita määriteltiin yhteistyössä paikallisten terveysviranomaisten sekä Kansainvälisen hiihtoliiton asiantuntijoiden kanssa. Akkreditoituneita osallistujia testattiin laajasti ennen kisojen alkamista”, kertoo Salpausselän kisojen koronatoimien koordinaattori Marleena Valtasola.

”Asiaa helpotti testauskumppanimme Pihlajalinna, jonka kanssa yhteistyö sujui mallikkaasti koko viikon.”

Kattava koronatestaus koski paitsi kaikkia joukkueiden jäseniä, myös osaa vapaaehtoisista. Myös majoitus- ja ruokailujärjestelyihin sekä ilmanvaihtoon kiinnitettiin erityistä huomiota. Maskeja käytettiin kattavasti koko tapahtuma-alueella.

Yhteistyön voimaa

Tämän tason tapahtumaa ei olisi mahdollista järjestää ilman suurta tekijöiden joukkoa.

”Kiitokset kuuluvat paitsi omalle organisaatiolle, myös erityisesti vapaaehtoisille, Lahden kaupungille, FISille, tapahtuman alihankkijoille sekä yhteistyökumppaneille. Suuret kiitokset kuuluvat myös sankoin joukoin paikalle saapuneelle yleisölle, sekä tietysti urheilijoille. Oli upeaa kokea se tuki, jonka kisavierailta saimme”, Tomi-Pekka Kolu kertoo.

Seuraavaksi katseet siirtyvät ensi vuoteen. Vuosi 2023 on Salpausselän kisojen juhlavuosi.

”Satavuotisjuhlakisojen valmistelut alkavat välittömästi sen jälkeen, kun olemme saaneet perattua ja analysoitua tämän vuoden pakettiin”, Kolu toteaa.

Salpausselän juhlakisat järjestetään alustavan tiedon mukaan 17.–19.3.2023. FIS vahvistaa päivämäärän toukokuussa. Tuolloin juhlitaan kisojen 100-vuotista taivalta.

Kuva: Rémi Felicetti