Salpausselän kisat on täynnä urheilualan ammattilaisia myös latujen ja mäkien vieressä. Hiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn selostajina nähdään ja kuullaan tuttuja nimiä aiemmilta vuosilta.

Antero Mertaranta on legenda, joka ei liikaa esittelyjä kaipaa. 1980-luvun lopulla alkanut selostajan ura on vienyt miehen tiedotusvälineestä ja lajista toiseen. Salppurin kisoissa selostaminen alkoi 90-luvulla, edellisen kerran Mertaranta nähtiin mikin varressa vuonna 2018. Kruunuiksi mies mainitsee kolmet MM-kisat, sekä kaikki muut upeat hetket, jotka kisoihin liittyvät myös asiakkaan roolissa.

Mäkihypyn selostaja Tomi Tiilikainen (kuvassa) on toiminut vuosien varrella urheiluselostajana Nelonen Pron lisäksi myös mm. MTV3:lla, Viaplaylla, Urheilukanavalla ja URHOtv:llä.

– Selostushommia olen tehnyt kohta 20 vuotta telkkariin ja radioon, ja kasvattajaseura siihen on nimenomaan Salppurin kuuluttamo. Pohjat on rakennettu Salppurissa ammennetusta kokemuksesta ja konkareista, keiden kanssa on saanut siellä aikanaan vetää, Tiilikainen kertoo.

Salppuri on perheessä jo verenperintöä; Tiilikainen on ollut mukana erilaisissa kisahommissa isänsä kautta jo aivan pienestä asti.

Yhdistetyn aikana ääneen pääsee Tommi Hiukka, maailman cupin speaker jo vuodesta 2007. Miehen ääneen törmää usein muissakin Lahden seudun talviurheilutapahtumissa. Hiukan historiasta löytyy myös oma aktiiviura mäkihypyssä ja yhdistetyssä, joten mies todellakin tietää mistä puhuu. 90-luvun puolivälin paikkeilta eteenpäin Hiukka toimi myös Salppurin kisojen koehyppääjänä. Hän mainitsee hienoimmaksi kokemukseksi ilman muuta Lahden MM-kisat 2017, ja juhlateema saakin nyt jatkoa ensin 100-vuotiaan Lahden Hiihtoseuran juhlakisoilla ja jälleen vuoden päästä, kun Salpausselän kisat täyttää 100 vuotta.

– Jokainen kilpailu- ja AfterSki-kokemus on Salppurilla ainutlaatuinen!