96. Salpausselän kisat kilpailtiin viikonloppuna Lahdessa. Laaja median ja yhteistyökumppanien kiinnostus tapahtumaa kohtaan poiki positiivisen ilmapiirin, vaikka koronapandemiasta johtuen kisat järjestettiin ilman yleisöä. Vapaaehtoisten joukko, lahtelainen kisayhteisö ja yhdessä tekeminen olivat onnistumisen avaintekijöitä.  

Koronatilanne vaati mittavia muutoksia kisajärjestelyihin edellisvuosiin verrattuna. Tapahtumaan luotiin ”kuplat” eri tehtävissä oleville, ja yli 80 prosenttia tapahtumaan tulleista testattiin vahvan protokollan mukaisesti. ”Sinisessä kuplassa” toiminut noin 20 prosentin henkilöstö, jota ei testattu, ei oleskellut samoilla alueilla testattujen henkilöiden kanssa. Koronatestejä tehtiin 1324 kappaletta ja testatuista löytyi vain kaksi positiivista koronatapausta.

Joukkueet, medianedustajat ja punaiseen kuplaan testattu kisaorganisaatio vapaaehtoisineen noudatti tiukasti terveysturvallisuusohjeistusta koko viikonlopun ajan toimien vastuullisesti. Terveysturvallisuus säilyi myös latujen varsilla, sillä kisafanit noudattivat hyvin järjestäjien vetoomusta olla saapumatta kannustustehtäviin.

Norja juhli kaikissa lajeissa – suomalaiset upeasti palkintopallille viestihiihdoissa

Urheilullisesti kisat onnistuivat hyvin. Kilpailuohjelma muuttui vain perjantain osalta, kun kovan ja puuskittaisen tuulen vuoksi mäkihypyn henkilökohtaisen kilpailun karsinta jouduttiin siirtämään sunnuntaille. Yhteistyö Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) kanssa on hyvää ja luottamus Lahden kisajärjestelyihin kansainvälisen liiton taholta on korkealla tasolla.

Norja juhli menestystä kaikissa lajeissa, kun se voitti kaikki maastohiihdon ja mäkihypyn kilpailut sekä yhdistetyn joukkuesprintin. Kiilan Norjan värisuoralle löi Japanin Akito Watabe, joka piti yhdistetyn tähden Jarl Magnus Riiberintakanaan henkilökohtaisessa kilpailussa. Maastohiihdossa suomalaisittain huippuhetket koettiin miesten viestissä, jossa suomalaiset hiihtivät dramaattisessa loppusuorataistelussa toiseksi. Myös naiset hiihtivät upeasti kolmansiksi tasaisilla osuushiihdoilla. Mäkihypyssä Niko Kytösaho hyppäsi pisteille ja yhdistetyssä Ilkka Herola piti paikkansa maailmancupin kymmenen parhaan joukossa.

Taloudellisesti tapahtuma tavoittelee nollatulosta. Kilpailujen järjestäminen ilman yleisöä vaikuttaa tapahtuman tuottoihin, mutta myös kuluja on pystytty karsimaan. Kulujen karsiminen ei kuitenkaan kompensoi tuottomenetystä kokonaisuudessaan.

”Taloudellinen tulos selviää vasta myöhemmin, mutta ennakoimme, että rakennetun rahoitusmallin mukaan olemme lähellä nollaa”, kertoo syksyllä perustetun Salppuri Oy:n toimitusjohtaja Ismo Hämäläinen.

Lahtelainen Salppuri Oy järjesti nyt tapahtuman ensimmäistä kertaa. Vahvan ja pitkäaikaisen kisojen yhteistyökumppanin Lahden kaupungin kanssa järjestelyt sujuivat mutkattomasti. Tulevaisuuden kisoja kohti edetään yhteisin askelmerkein, jotta jatkossakin tapahtuman kokonaisvaikutus niin talouden kuin vetovoiman osalta on merkittävä.

Kisat välitettiin kotikatsomoihin kattavasti eri medioiden ja mediakanavien välityksellä. Niin perinteiset kuin uudet sosiaalisen median kanavat täyttyivät viikonlopun aikana #lahtiskigames -hästägeistä ja tunnelmista.

”Olemme todella iloisia, että saimme järjestää viihdettä kotikatsomoille niin Suomessa kuin ulkomailla urheilukilpailujen muodossa. Se on todistetusti tärkeää, ja tiedämme, että urheilu on suomalaisille merkityksellinen asia. Haluamme organisaationa kiittää osaavaa vapaaehtoisten joukkoamme, joka sopeutui tilanteeseen ja teki urheilijoillemme hienot kisat”, toteaa Lahden Hiihtoseuran toiminnanjohtaja Janne Marvaila.

Tapahtumaan akkreditoitiin 1500 henkilöä, joista media- ja viestintätehtävissä toimi 150, joukkueiden jäseniä oli noin 500 sekä organisaatiota vapaaehtoisineen 850.

Kuva: LSG2021/Tomi Natri